Foxtrot-knarkgrossist Isa Tunc döms för grovt narkotikabrott

Foxtrot-knarkgrossist Isa Tunc döms för grovt narkotikabrott

2024-06-12

Isa Tunc, 38 år, kopplad till Foxtrotnätverket, har dömts till åtta år och nio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Beslutet kom efter att polisen beslagtog och analyserade Tuncs krypterade dator, där bevis på omfattande knarkförsäljning på darknet-sajter upptäcktes.

Omfattande knarkhandel på darknet

Enligt domen har Isa Tunc och hans medarbetare sålt droger som "Harrys Dunder-Amfetamin", "Sickans Ketamin", "Potent Champagne-MDMA" och "Vanhedens torra fest-tjack" via darknet-sajterna Flugsvamp 4.0 och Archetype. Under utredningen identifierades stora summor pengar på Tuncs konton, både i kryptovalutor och vanliga valutor, utan naturlig förklaring till pengarnas ursprung.

Samarbete med Interpol

Interpol bistod polisen med att bryta krypteringen på Tuncs dator, vilket ledde till upptäckten av droghandeln. Utredningen avslöjade även att Tunc potentiellt varit involverad i andra kriminella aktiviteter, inklusive bedrägerier genom falska arbetsgivarintyg för att få lån, även om detta inte ingick i åtalet.

Misstankar om bedrägeribrott

Flera personer har tagit lån på felaktiga grunder och därefter betalat pengar till Tunc. Bland dessa intyg fanns ett som gällde gängledaren Ismail "Jordgubben" Abdo, där Tunc intygade att Abdo var anställd som lagerchef med en månadslön på 37 500 kronor. Dessa handlingar kan leda till separata bedrägeriåtal mot flera individer.

Försvar och medåtalade

Isa Tuncs advokat, Ola Tingvall, har förnekat alla brottsmisstankar. En medåtalad, en 50-årig man, har också förnekat brott men dömts till sex år och nio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg