Föräldrar låste in sina barn i källare – döms till fängelse

Föräldrar låste in sina barn i källare – döms till fängelse

2024-05-21

En mamma och pappa i Halmstads kommun har dömts av Halmstads tingsrätt till fyra respektive fem års fängelse för att ha låst in sina barn i en källare. Pappan döms även för flera fall av misshandel. Barnen ska ha varit utsatta för inlåsning vid olika tillfällen under en tioårsperiod.

Upptäckt och åtal

Ett av barnen berättade om inlåsningen för myndigheter 2021, vilket ledde till föräldrarnas häktning och senare dom. Föräldrarna döms för olaga frihetsberövande av fyra av sina barn. Pappan döms som gärningsman medan mamman döms för att inte ha ingripit som vårdnadshavare.

Åklagaren överväger överklagan

Åklagare Erik Gunnerland Dahlbäck uttrycker viss tillfredsställelse med domen men överväger att överklaga för att få ett högre straff för pappan. Han påpekar att tingsrätten varit försiktiga i sin bedömning av antalet fall av misshandel och olaga frihetsberövande. Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse för pappan.

Skadestånd

Förutom fängelsestraffet ska föräldrarna betala skadestånd till barnen, totalt drygt 1,3 miljoner kronor. Pappan döms också för flera fall av misshandel. Föräldrarna frias dock från misstankar om sexuellt ofredande och pappan frias även från grovt olaga hot. Båda föräldrarna har nekat till brott.

 

Läs: Domen här

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Krimfup

Varukorg