Flera döms efter mordförsök i Sidsjö - Sundsvall

Flera döms efter mordförsök i Sidsjö - Sundsvall

2024-01-26

Tonåringar döms för uppmärksammat mordförsök i Sundsvall

I ett uppmärksammat rättsfall har flera personer dömts för inblandning i mordförsök som ägde rum i Sidsjö, Sundsvall. Enligt uppgifter var måltavlan en 21-årig man tillhörande Dalennätverket, och de misstänkta gärningsmännen var en trio tonåringar lejda av det rivaliserande Foxtrotnätverket. 

Tonåringarna och måltavlan
Tonåringarna, i åldrarna 14 till 16, skickades till Sundsvall i juli 2023, beväpnade och med uppgift att döda gängrivalen. Situationen eskalerade när 21-åringen upptäckte planerna och, tillsammans med åtta andra från Dalen, tog tonåringarna till fånga. De misshandlades och utsattes själva för mordförsök.
Därefter spreds en video på Tiktok där de tonåringarna under tortyr erkänner att de på uppdrag av den Kurdiske räven åkt upp till Sundsvall för att mörda en rappare. 

Rättegången och straff
I Sundsvalls tingsrätt ställdes tolv personer inför rätta. Elva av dessa dömdes, med den längsta domen på 14 år för en 24-årig man från Arboga. Han befanns skyldig till bland annat försök till mord och synnerligen grov misshandel. En tonåring, omnämnd som "Tim", dömdes till två års sluten ungdomsvård för förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott. Den 21-årige måltavlan dömdes till sju års fängelse för grovt narkotikabrott och människorov men frikändes från försök till mord.

Åklagarens och försvararens synpunkter
Kammaråklagare Hanna Flordal uttryckte att tingsrätten inte delat åklagarsidans bedömning i alla delar av målet. Tims försvarare, Max Eriksson, uttryckte besvikelse över vissa delar av domen och planerar att överklaga. Ytterligare en 23-årig man från Sundsvall har åtalats för försök till mord och människorov, med en separat rättegång planerad i Sundsvalls tingsrätt.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om mordetförsöket i Sidsjö här

 

Foto: Polisen

Varukorg