Fängelse för mordplaner - två män kopplade till Foxtrot döms

Fängelse för mordplaner - två män kopplade till Foxtrot döms

2024-01-29

Två personer från Jämtland har nyligen dömts till fängelse på grund av deras inblandning i planer på att utföra ett mord i Sundsvall. Båda männen, som är unga, misstänks för att ha kontaktat Foxtrot för att diskutera ett mord. Deras kommunikation och planering för detta brott skedde via den krypterade appen Signal, vilken är populär bland kriminella gäng. Efter en granskning av chattkonversationer på denna plattform, fastställde tingsrätten att männen hade för avsikt att anstifta mordet.

Mord för ersättning
I detalj beskrevs i rättssalen hur de planerade att mordet skulle utföras, antingen genom skjutning eller sprängning, och att ersättningen för detta brott kunde uppgå till mellan 20 000 och flera hundra tusen kronor. Ytterligare bevis som presenterades i rätten inkluderade diskussioner om att rekrytera en minderårig för att utföra mordet. I en relaterad del av målet stod två tonårspojkar åtalade för vapenbrott. Av dessa två friades en medan den andra dömdes till ungdomsvård. Denna dom avkunnades den 19 januari.

Döms för mordplaner
För de två männen som nu döms för mordplanerna, fann tingsrätten att det fanns tillräckliga bevis för att styrka att de hade planerat och försökt anstifta mordet i samråd med varandra. Dock kunde det inte bevisas att de faktiskt hade fattat ett slutgiltigt beslut om att mordet skulle ske.En telefonundersökning visade att en av de dömda tidigare haft kontakt med en person kopplad till Foxtrot-nätverket, vilket stärkte misstankarna om deras inblandning i planerna. Trots att männen under förhör hävdade att de inte hade för avsikt att ett mord skulle utföras, ansåg tingsrätten att deras förklaringar inte underminerade åklagarens bevis.

Tingsrätten bedömde att de båda männen borde dömas till två års fängelse, med hänsyn tagen till deras "bristande omdömesförmåga". Normalt sett ligger straffvärdet för stämpling till mord på fyra år

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg