Fabian Cederholm dömdes för dubbelmordet på skola i Malmö

Fabian Cederholm dömdes för dubbelmordet på skola i Malmö

2023-04-25

Livstids fängelse för dubbelmördaren Fabian Cederholm för mordet på latinskolan i Malmö. 

Fabian Cederholm, en 18-årig elev vid Malmö latinskola, dömdes till livstids fängelse för mordet på två lärare. Trots hans psykiska problem ansåg domstolen att hans handlingar var extremt hänsynslösa och avsiktliga.

Dubbelmordet

Den 21 mars 2023 packade Cederholm en yxa och en kniv i sin skolväska och gick till skolan med avsikt att vålla någon kroppsskada. Efter att skoldagen var över mördade han två lärare, båda kvinnor i 50-årsåldern. Han blev den första 18 åringen att dömas i till livstids fängelse för mord.

Malmö tingsrätt dömde inledningsvis Cederholm till livstids fängelse, vilket gjorde honom till den första 18-åring som fick lagens strängaste straff. Hovrätten fastställde senare domen. Trots Cederholms psykiska problem, som inkluderar en störning inom autismspektrumet, fann domstolen att hans agerande var extremt hänsynslöst och avsiktligt.

Läs: Förundersökningsprotokoll om dubbelmordet på Latinskolan i Malmö

Cederholm larmade själv polisen om hans brott och gripandet gick smidigt. Efter 7 minuter var polisen på plats på Skolan, men det var för sent. Han hade redan hunnit hugga ihjäl två lärare. Under rättegången erkände Cederholm att han ville orsaka kroppsskada på någon men hade inte för avsikt att döda offren han så småningom mördade. Under rättegången berättade Cederholm om att offren valde ut slumpmässigt och det var inte planerat att just dessa två lärare skulle huggas ihjäl. 

 

Hovrättens dom

Medan hovrätten påpekade på den förmildrande omständigheten av Cederholms bristfälliga utveckling och omdöme jämfört med andra personer i hans ålder, fann de ändå hans skuld i det synnerligen grova brottet. Rätten konstaterade att straffet för varje mord enligt dem motsvarar livstids fängelse. Attackerna var helt oprovocerade och planerade, vilket gjorde det till omfattande och brutalt våld. Trots de förmildrande omständigheterna för hans psykiska hälsa fann domstolen att hans handlingar var extremt hänsynslösa och avsiktliga, vilket ledde till lagens strängaste straff.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg