Ex-flickvän försökte mörda finanstoppen - döms till fängelse

Ex-flickvän försökte mörda finanstoppen - döms till fängelse

2024-01-12

En allvarlig händelse inträffade i en lägenhet på Östermalm där en kvinna angrep sin ex-make, en framstående finansman. Händelsen utspelade sig under en middag, där finanstoppen informerade sin partner om att han ville avsluta deras relation.

Senare samma kväll attackerades finansmannen i sitt sovrum. Den 54-åriga ex-flickvännen stod bredvid honom beväpnad med en kromad stekpanna och en japansk sushikniv. Finansmannen, som tidigare haft framstående positioner både i Sverige och internationellt, blev slagen och knivskuren i magen av kvinnan.

Nekar till brott
Trots de allvarliga skadorna lyckades finanstoppen fly till badrummet och slutligen till balkongen, där han kunde ropa på hjälp. Hans rop nådde grannarna, vilket blev avgörande för hans överlevnad. Vid rättegången i Stockholms tingsrätt nekade ex-flickvännen till avsiktligt våld, men tingsrätten avvisade hennes förklaringar. "Tingsrätten anser att det är utrett att varken slaget med stekpannan eller knivsticket har skett av misstag”, står det i domen. 
Domstolen fann det bevisat att kvinnan hade för avsikt att döda finansmannen, eller åtminstone var likgiltig inför risken att han skulle avlida till följd av knivhugget. ”I vart fall har hon varit likgiltig inför risken att han skulle dö när hon högg honom med kniven i buken

Döms till sju års fängelse
Resultatet av rättegången blev att ex-flickvännen, som inte tidigare varit straffad, dömdes till sju års fängelse för försöket att mörda finansmannen. Hon bedömdes inte lida av någon allvarlig psykisk störning. Utöver fängelsedomen ålades hon att betala ett skadestånd på 200 000 kronor till offret.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket här


Foto: Polisens förundersökning

Varukorg