Elva MFF-supportrar döms för våldsamt upplopp i Stockholm

Elva MFF-supportrar döms för våldsamt upplopp i Stockholm

2024-07-08

Den 16 september förra året inträffade ett våldsamt bråk mellan supportrar till Malmö FF och Djurgården på Fridhemsplan i Stockholm. Konflikten involverade cirka 50 personer och skedde dagen innan Malmö FF skulle möta Hammarby på bortaplan.

En 34-årig man, utpekad som ledare för en ultrasfalang av MFF-supportrar skickade ett meddelande till en Djurgårdssupporter strax innan bråket: "Storma oss om ni vill". Mannen tillsammans med en 28-årig man, har nu dömts som anstiftare till det våldsamma upploppet. Totalt dömdes elva av de tolv åtalade för våldsamt upplopp av Malmö tingsrätt. Några av supportrarna hade med sig föremål som tandskydd, vilket enligt rätten visar på förberedelser inför bråket.

Åklagarens kommentar

Kammaråklagare Henrik Nordquist kommenterade att gruppen inte verkade vara ute för att njuta av kvällen och ladda upp inför matchen, då de hade med sig föremål som bengaler och ansiktsmaskeringar.

Pontus Jansson och JO-anmälan

Malmö FF mittback och lagkapten Pontus Jansson nämndes i en gruppchatt med några av de åtalade, men han har inte varit misstänkt för något brott. Jansson har dock anmält åklagaren till Justitieombudsmannen (JO) för vad han anser vara felaktigheter i förundersökningen. Åklagaren välkomnar JO-anmälan och hoppas att en utredning kan klargöra situationen.

Internutredning i Malmö FF

Malmö FF har genomfört en internutredning som resulterade i flera disciplinära åtgärder. Jansson har tills vidare blivit av med lagkaptensbindeln.

Domen mot supportrarna

Elva av de tolv åtalade dömdes för våldsamt upplopp. En 34-årig man dömdes även för misshandel och fick sju månaders fängelse. En 20-årig man dömdes för rånförsök och narkotikabrott och fick ett och ett halvt års fängelse. En 25-årig man dömdes för rån och grov misshandel i samband med en tidigare match och fick två års fängelse. En av de åtalade frikändes då det inte kunde fastställas att han deltagit i bråket. Övriga dömda fick villkorlig dom eller skyddstillsyn med samhällstjänst.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg