I april 2024 genomfördes det största kokainbeslaget i Sverige någonsin, då 1,3 ton kokain hittades i en container på Norvik hamn i Nynäshamn. Nu har elva personer dömts för sin inblandning i narkotikabrott kopplat till beslaget.
Stort beslag och nya trender inom narkotikahandel
Tingsrätten har dömt åtta personer till fängelsestraff, mellan fem år och fyra månader och ett år och sex månader, för deras delaktighet i narkotikabrottsligheten. Två unga personer döms till sluten ungdomsvård. En av de dömda, en 25-årig man, döms inte bara för försök till synnerligen grovt narkotikabrott, utan även för mordförsök och får ett fängelsestraff på 16 år och 10 månader.
Åklagaren, Daniel Jonsson, uttrycker att beslagets storlek markerar en ny trend inom svensk narkotikahandel och menar att Sverige nu också blivit ett transitland för narkotikasmuggling till andra länder.
– De här stora mängderna har jag inte sett tidigare, jag skulle säga att det är en ny företeelse, säger Jonsson.
Direktkontakt med Ismail Abdo och Rumba-nätverket
Enligt tingsrätten hade den 25-årige mannen direktkontakt med gängledaren Ismail Abdo, som leder det kriminella Rumba-nätverket. Mannen ska ha styrt var narkotikan skulle hämtas upp och lämnas av, och han har hållit kontakt med andra dömda via den krypterade chattapplikationen Signal. Enligt åklagaren tyder detta på att narkotikahanteringen delvis styrdes från utlandet av personer i Rumba-nätverket.
Ismail Abdo som är misstänkt för att ha haft en central roll i narkotikasmugglingen, har inte kunnat åtalas i Sverige då han befunnit sig utomlands. I fredags greps han dock i Turkiet i samband med en stor internationell operation riktad mot tre kriminella gäng.
Internationellt samarbete mellan svensk och turkisk polis
Svensk polis har samarbetat med turkiska myndigheter i arbetet med att sätta stopp för smugglingen. Enligt åklagaren har svensk polis lämnat över viktig information, inklusive en brukaranalys av Ismail Abdo och en lista på personer kopplade till hans nätverk.
– Vårt arbete har bidragit till det turkiska ärendet, säger åklagaren Daniel Jonsson.
Frågan om Abdo kan åtalas för brottsligheten i Sverige hänger nu på vad han åtalas för i Turkiet. Det finns två alternativ: att han lämnas över till Sverige för rättsliga åtgärder eller att rättsliga processer tas vidare i Turkiet.
Rättsliga påföljder och framtida åtgärder
Totalt har 17 personer stått åtalade, varav tre kvinnor och 14 män. Av dessa frikändes sex personer för delaktighet i narkotikabrottet, medan en annan dömdes för näringspenningtvätt och fick villkorlig dom samt dagsböter.
Det största kokainbeslaget i Sveriges historia har nu lett till en rad domar och ett fortsatt internationellt arbete för att stoppa narkotikasmuggling och gängbrottslighet.
Läs: Domen om fallet på krimfup.se
Läs: FUP om fallet på krimfup.se
Foto: Polisen