Dubbelmordet i Örebro - misstänkt slipper fängelsestraff

Dubbelmordet i Örebro - misstänkt slipper fängelsestraff

2023-09-05

En personen i mitten av 30-års åldern som misstänks har haft en huvudroll i dubbelmordet i Vivalla 2018 undkommer nu ett fängelsestraff.

För fem år sedan blev han dömd till fängelse för brott inkluderande olaga hot och olovlig körning. Han har nu lyckats undvika lagens långa arm så länge att straffen har preskriberats.

Han är ännu misstänkt för mordet. Som P4 Örebro rapporterar, har han lyckats gömma sig på flera platser, inklusive Irak.

Våldets utbrott: Dubbelmord i Vivalla

Natten till den 3 juli 2018 slogs det lugna kvarteret Vivalla i Örebro i sönder med förekomsten av ett dubbelmord, vilket markerade början på ett fall som skulle se många vändningar. Två personer sköts till döds, medan en annan skadades. Utredningen, som från början verkade okomplicerad, löstes upp för att involvera flera individer, mestadels unga män, som enligt uppgift var en del av en pågående gängfejd.

Inledande utredningar och gripanden

Efter dubbelmordet i Vivalla började polisen en rigorös utredning. Polisen larmades först om skottlossningen klockan 22.02. den 3 juli 2018. De anlände till en kaotisk scen där två individer hittades med svåra skottskador. Offren fördes akut till sjukhus men dog under natten av sina skador.

I det inledande skedet av utredningen greps flera personer i samband med mordet i Vivalla, däribland en man i tjugoårsåldern som besökte sjukhuset natten till den 4 juli för vård av lindriga skador. Fallet eskalerade snabbt, vilket motiverade inblandning av en nationell enhet mot internationell och organiserad brottslighet för att leda utredningen.

Nätet av misstänkta: 2 personer döda i Vivalla

Allt eftersom dagarna gick blev fler personer inblandade i kopplingen till de två personer som sköts till döds i Örebro. En anmärkningsvärd gripande var en 31-årig man, känd för att vara ledare för ett av de konfliktande gängen, och en ung pojke på 15. Utredningen ledde också till gripandet av en man i 30-årsåldern med kopplingar till IS , vilket lägger till ett lager av komplexitet till det redan invecklade fallet.

Rättsprocess och utveckling: Mordet i Vivalla fortsätter

I ärendet väcktes en rad rättsliga processer där åtal väcktes mot flera personer som misstänks för inblandning i dubbelmordet i Örebro. Rättegången inleddes den 13 februari 2019, med ökad säkerhet. Rättssalsdramat utspelade sig under flera månader och bevittnade fällande domar, friande domar och överklaganden.

Senaste utvecklingen: Dubbelmord i Vivallamålet 2023

Snabbspola fram till 2023 tog ärendet en ny vändning. En 35-årig man, tidigare misstänkt för inblandning i dubbelmordet i Vivalla, undgår fängelsestraff efter att han har lyckats hålla sig borta och gömt sig utomlands. Den här mannen hade lyckats undgå sitt fängelsestraff i flera år, enligt uppgift att ta sin tillflykt till bland annat Irak. Trots att fängelsestraffet förfallit är han fortfarande misstänkt i fallet, vilket innebär att dubbelmordfallet i Vivalla ännu inte har avslutats.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om dubbelmordet i Vivalla här

 

Foto: Polisen

Varukorg