Dömdes för mord i Boden - fick nåd efter 19 månader

Dömdes för mord i Boden - fick nåd efter 19 månader

2024-01-25

Hälsotillstånd bakom benådning av person dömd för mord utanför snabbmatsrestaurang i Boden

En 45-årig man, som 2021 dömdes för mordet på en 19-årig pojke utanför en snabbmatsrestaurang i Boden, har benådats av justitieminister Gunnar Strömmer. Denna åtgärd följer efter rapporter om att mannens hälsa markant försämrats.

Mordet utspelade sig den 28 oktober 2020 vid en snabbmatsrestaurang i centrala Boden, där en 19-årig tonåring blev skottskadad. Den unga mannen fördes till sjukhus men avled senare av sina skador. Ett bråk hade lett till att den då 45-åriga mannen använde en modifierad häftpistol för att skjuta den unge mannen.

Rättsprocessen
Efter brottet greps och dömdes gärningsmannen till 16 års fängelse. Denna dom bekräftades av Hovrätten 2021, och Högsta domstolen avslog senare mannens begäran om prövningstillstånd. Mannen hade tidigare ett omfattande belastningsregister med ungefär 25 anteckningar.

Nådansökan och Benådning
I juli 2023 rapporterades att den dömde mannens hälsa hastigt försämrats. Detta ledde till en ansökan om uppskjutande av straffverkställigheten. I december samma år beviljades mannen nåd av justitieminister Gunnar Strömmer, vilket innebar hans omedelbara frigivning.

Regeringens Syn på Nåd
Enligt Caroline Opsahl, pressekreterare för justitieministern, är benådning en sällsynt åtgärd. I detta fall motiverades beslutet med den dömdes allvarliga sjukdom och behov av omfattande sjukvård. Regeringsformen tillåter benådning i undantagsfall. Under nuvarande mandatperiod har fem personer beviljats nåd för brott, oftast för mildare förseelser.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Boden här


Foto: Polisen

Varukorg