Dömda efter bombdåd vid radhus i Saltsjö-Boo - Tre flickor döms

Dömda efter bombdåd vid radhus i Saltsjö-Boo - Tre flickor döms

2024-03-22

Tre dömda för inblandning i sprängdåd

I en händelse som uppmärksammats i Saltsjö-Boo, har Nacka tingsrätt dömt två 17-åriga flickor och en 20-årig kvinna för deras roller i en sprängning vid ett radhus. Incidenten, som inträffade den 26 oktober klockan 21.55, registrerades av övervakningskameror visande hur explosionen orsakade omfattande skador på fastigheten.

Skador av explosionen

Explosionen resulterade i betydande materiella skador på huset, inklusive en förstörd dörr, spridning av träflisor och glassplitter, samt skador på husets strukturella element som avloppsrör, element, och fönsterramar. Bland annat rapporterades sprickor i väggarna och en skakande struktur som ledde till att larmet utlöstes. Händelsen väckte oro i området, med grannar som vittnade om den plötsliga explosionen och den efterföljande rökutvecklingen.

Bakgrunden till dådet

De dömda personerna, som alla härstammar från södra Stockholm, ansågs ha agerat på uppdrag av okända personer. Före explosionen mottog en individ knuten till huset hot via kommunikationsappen Signal, vilket eskalerade situationen. Övervakningskameror och chattloggar från samma app avslöjade de dömdas förberedelser och aktiviteter före sprängningen.

Rättegången och domen

Vid rättegången framkom det att de inblandade hade köpt cannabis och använt sig av spränganordningar som transporterades till platsen. Nacka tingsrätt beslutade att döma de inblandade baserat på bevis inklusive DNA-spår och erkännanden från de åtalade.

  • Den första 17-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i 10 månader för allmänfarlig ödeläggelse och ringa narkotikabrott.
  • Den andra 17-åringen fick ungdomsövervakning i sex månader, också för allmänfarlig ödeläggelse.
  • Den 20-åriga kvinnan fälldes för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och ringa narkotikabrott, och dömdes till skyddstillsyn.

Dessutom ålades de tre att gemensamt betala skadestånd på närmare 150 000 kronor till de drabbade personerna i huset.
Åklagare Wictor Beyer uttryckte sin tillfredsställelse med domens utfall och dess motivering.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg