Dödsskjutning i Södra länken: 18-åring döms till 10 års fängelse

Dödsskjutning i Södra länken: 18-åring döms till 10 års fängelse

2023-09-29

18-åring döms till 10 års fängelse för dödsskjutning i Södra länken

En 18-årig man har dömts till 10 års fängelse för en dödsskjutning som inträffade på Södra länken i Stockholm förra året. Offret, en ledargestalt bland kriminella från Eskilstuna, hittades skjuten i huvudet i en bil mitt under eftermiddagsrusningen.

Mordet utspelade sig den 20 oktober förra året när fyra personer var på väg från Eskilstuna till Stockholm för shopping. Offret, som körde bilen, och gärningsmannen befann sig båda i fordonet när skotten avlossades. Fyra skott träffade offrets huvud, vilket ledde till att föraren saktade ner bilen och de tre andra passagerarna lämnade den.

18-åringen hävdar att offret hotade honom

Den nu dömde 18-åringen, som satt i baksätet snett bakom föraren, erkände att han avlossade skotten. Han har dömts för mord och grovt vapenbrott, men han hävdar att han inte bör dömas för brott. Enligt honom handlade det om självförsvar, eftersom offret hotade honom med en revolver.

Straffet minskat på grund av samarbete med polisen

Det framkommer i domen att den dömde har samarbetat med polisen och lämnat information om ett annat mordfall, vilket gjorde honom till ett så kallat kronvittne. På grund av detta har hans straff reducerats. Offret i fallet var en framträdande gestalt inom den kriminella världen i Eskilstuna och hade en hotbild riktad mot sig. Ändå har utredningen inte kunnat fastställa ett tydligt motiv för mordet.

Åklagaren kommenterar

I tingsrätten hävdade 18-åringen att 21-åringen hotat honom med revolvern. 18-åringen ska då ha lyckats ta vapnet ifrån mannen och sedan i självförsvar skjutit honom. Den morddömde menade att han använts sig av nödvärn och ville därför frikännas helt.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om mordet i Södra länken här

 

Foto: Polisen

Varukorg