Coop-skjutning i Norrliden: Tonåring dömd för mordförsök

Coop-skjutning i Norrliden: Tonåring dömd för mordförsök

2023-07-16

Bakgrund till Coop-skjutningen i Norrliden

I vintras utspelade sig en händelse utanför Coopbutiken i Norrliden som resulterade i att en 16-årig pojke sköts i ansiktet och benet. 
Nu har Kalmar tingsrätt kommit till dömt en person i fallet med Coop-skjutningen i Norrliden. En 15-årig pojke från Stockholms län har dömts för mordförsök efter att ha fått i uppdrag av två andra att utföra skottlossningen. Domstolen fann betydande bevis som kopplade 15-åringen till brottet, inklusive vittnesuppgifter och upptäckten av hans DNA nära brottsplatsen.

Rätten har dömt 15-åringen till sluten ungdomsvård i tre år och två månader, med hänsyn till mordförsökets svårighetsgrad. Utöver det primära åtalet har pojken även befunnits skyldig till grov vapenbrott och ringa narkotikabrott. Vidare har han ålagts att betala över 320 000 kronor i skadestånd till offret och andra inblandade.

Inblandning av anstiftare och medbrottslingar

Två 17-åriga pojkar hålls ansvariga för anstiftan till mordförsöket. De hade gett 15-åringen i uppdrag att döda det 16-åriga offret och erbjöd en belöning på 100 000 kronor. Men när offret överlevde sänkte en av anstiftarna belöningen till 15 000 kronor. Polisen, som misstänkte kopplingar till gängkriminalitet, avslöjade mordplanerna i Kalmar, vilket ledde till gripandet av de inblandade personerna.

De två anstiftarna har dömts för anstiftan till mordförsök. En av dem har även befunnits skyldig till grovt vapenbrott och flera vapenbrott av normalgranden. Rätten har dömt dem båda till fyra års sluten ungdomsvård för deras inblandning i brotten.

Åtalspunkter och dom för ytterligare tilltalade

Tidigare har totalt sju personer åtalats i samband med mordförsöket. En 19-årig man och en 27-årig kvinna från Stockholms län åtalades för medhjälp till brott. De ska ha transporterat skytten från Stockholm till Kalmar, med kännedom om den planerade skjutningen.

Den 19-årige mannen har dömts till två års fängelse för medhjälp till mordförsök samt brott mot vapenlagen och narkotikabrott. Kvinnan har dock friats från alla anklagelser relaterade till mordförsöket i brist på bevis som styrker hennes kännedom om skyttens avsikter. Ändå har hon dömts för brott mot vapenlagen och narkotikabrott i ett annat fall.

Dessutom åtalades en 17-årig man och en 25-årig man för grovt straffskydd. 17-åringen har funnits skyldig för att ha hjälpt skytten i hans flykt från Kalmar, underlättat genom att ha tagit emot pengar från 25-åringen. 17-åringen har dömts till 120 timmars samhällstjänst. Däremot har 25-åringen friats från något brott, eftersom det inte finns några avgörande bevis som tyder på att han var medveten om vilket syfte pengarna användes till.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket i Norrliden, Kalmar.

 

Foto: Polisen

Varukorg