Chalmersstudent dömd för våldtäkt i Göteborg

Chalmersstudent dömd för våldtäkt i Göteborg

2024-01-23

En Chalmersstudent i 20-årsåldern har dömts till tre år och tre månaders fängelse efter att ha begått en våldtäkt mot en kvinnlig studiekamrat i centrala Göteborg. Händelsen ägde rum efter en studentfest i oktober, vilket ledde till en rättslig process och en dom som nyligen avkunnades.

Bakgrund till Händelsen
Den dömda studenten, som inte tidigare varit straffad, hade missat sin sista buss hem och kontaktade sin studiekamrat för att få sova över. Kvinnan, som inte deltagit i festen, erbjöd mannen att sova på en madrass men han insisterade på att dela sängen under förutsättning att de båda skulle ha kläder på sig, enligt kvinnan.

Övergreppet
Enligt förundersökningsprotokollet, efter att ha pratat en stund i mörkret, utsattes kvinnan för övergreppet. Hon berättade om att hon försökte göra motstånd och kommunicera sitt ovillkorliga samtycke, men mannen fortsatte sina handlingar, inklusive att använda strypgrepp vid flera tillfällen på kvinnan. 

Polisanmälan
Efter händelsen kontaktade offret vänner och tidigare partners, vilka hjälpte henne att söka vård och anmäla händelsen till polisen. Hennes meddelanden uttryckte en djup kris och omedelbar reaktion på händelsen. En av kvinnan vänner fick följande meddelande skickat till sig av offret "En kille i min arbetsgrupp våldtog mig igår”. Den misstänkte skrev till kvinnan på Snapchat: “Spontant uppfattar jag det här som något du föredrar att vi håller för oss själva?".

Rättegången och domen
Under rättegången förnekade den åtalade brott och hävdade att allt sexuellt umgänge skett på frivillig basis. Domstolen fann dock offrets berättelse trovärdig, styrkt av bevis, och dömde Chalmersstudenten till fängelse och ett skadestånd på 240 000 kronor. 
"En sammanvägning av målsägandens trovärdiga berättelse och det stöd som denna får i den åberopade bevisningen leder till slutsatsen att bevisningen är så stark att den i sig styrker att den tilltalade har agerat på det sätt som anges i gärningsbeskrivningen", konstaterar domstolen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här


Foto: Krimfup

Varukorg