Bakom Siffrorna: Ville avsluta relationen, mördades - Örebro

Bakom Siffrorna: Ville avsluta relationen, mördades - Örebro

2024-01-23

En 22-årig man har nyligen dömts av Göta hovrätt till 16 års fängelse för mordet på en 18-årig kvinna i Örebro. Trots mannens konsekventa nekande till anklagelserna om mord, visade bevisen och rättegången att han var ansvarig för hennes död.

Enligt förhör, var den 18-åriga kvinnan förväntansfull inför sin kommande praktikplats på en förskola, en dröm som aldrig blev verklighet. Hon hade planerat att fira nyårsafton med sushi och bowling, men dagen före det nya året avled hon på sjukhus efter att ha blivit påträffad livlös i mannens lägenhet.

Förundersökningsprotokollet visade att mannen hade en historik av kontrollerande och svartsjuk beteende. Han krävde tillgång till kvinnans sociala mediekonton och spårade hennes position via Snapchat. Dessutom ringde han henne 757 gånger under det halvåret, medan hon bara ringde tillbaka 261 gånger.

Obduktionen av kvinnan avslöjade att hennes skador inte stämde överens med ett krampanfall, som mannen initialt påstod. Istället fann man bevis för kvävande och strypande våld, vilket ledde till gripandet av mannen.

Trots mannens påståenden om oskuld och kärlek till kvinnan, pekade bevismaterial på motsatsen. Flera vittnesmål beskriver kvinnan som en glad och livfull person, som stod upp för sina åsikter och var på en positiv väg i livet.

I veckorna innan mordet eskalerade mannens beteende. Han skickade hotfulla meddelanden till kvinnan och blev upprörd när han inte kunde komma åt hennes Snapchat-konto. Dagen för mordet tog han ledigt från jobbet och sökte på internet: ”Hur länge sitter man häktad för grovt mord”.

Detta tragiska fall belyser de allvarliga konsekvenserna av kontrollerande och våldsamt beteende i relationer. Trots mannens nekande, har rätten fastställt hans skuld och dömt honom till ett långt fängelsestraff för det brutala mordet på den unga kvinnan.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här.

 

Foto: Krimfup

 

Varukorg