Bakom siffrorna: Mordet på Sandra Krantz

Bakom siffrorna: Mordet på Sandra Krantz

2024-04-13

Sandra Krantz, 39, var känd för sin positiva inställning och starka band till familj och vänner. En stolt mormor och en uppskattad medlem av sitt samhälle, hennes frånvaro kändes djupt bland dem som kände henne. Sandra hade tidigare haft en relation med den man som senare skulle ta hennes liv, en relation som hon avslutat på grund av oro för sin egen säkerhet. Trots att hon vid flera tillfällen hade uttryckt sin rädsla och till och med anmält hot mot sig, blev hon tragiskt nog ett offer för våldet.

Händelseförlopp: mordet på Sandra Krantz

Den 4 mars 2020, bara några veckor efter att en 36-årig man släppts från fängelset, inleddes en våldsam händelsekedja i Göteborg. Mannen, tidigare dömd för bland annat olaga hot och misshandel, hade en lång historia av kriminellt beteende och bedömdes vid flera tillfällen som oberäknelig. Först attackerade han en bekant och en annan man, innan han brutalt överföll Sandra Krantz i hennes hem. Sandra låg i sängen när hon blev överfallen och utsattes för 58 knivhugg.

Nästa dag, den 5 mars, upptäcktes hennes kropp i hennes flerfamiljshus, på hennes dotterdotterns ettårsdag, vilket lämnade familjen och vännerna i chock och förtvivlan. Händelsen skakade gemenskapen och väckte frågor om hur en sådan tragedi kunde inträffa.

Rättsligt efterspel

Den ansvarige greps kort efter dådet och genomgick en omfattande rättspsykiatrisk undersökning. Resultaten visade att han led av en allvarlig psykisk störning. Han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för mordet på Sandra, samt mordförsök och misshandel av två andra män.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

Läs: Domen här


Foto: Polisen

Varukorg