Åtta åtalas för skjutning i Umeå: Misstänkt gängkonflikt

Åtta åtalas för skjutning i Umeå: Misstänkt gängkonflikt

2023-10-30

Skjutningen av en man i Umeå i april avslöjar en djupgående gängkonflikt. Åtta personer står nu åtalade, och polisen har genomfört omfattande beslag av narkotika och vapen.

I april skakades Umeå av en skjutning där en man sköts med flera skott på nära håll i stadsdelen "Öst på stan". Denna händelse är en del av en större gängkonflikt i staden, där kriminella nätverk kämpar om kontrollen över narkotikahandeln.

Åtta personer åtalas nu för sin inblandning i händelsen, misstänkta för brott som sträcker sig från mordförsök till grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. En av de centrala misstänkta, en man i 20-årsåldern, har erkänt att han avlossade skotten. Efter skjutningen flydde han till sin mamma, som nu åtalas för att ha försökt undanröja bevis genom att gömma hans kläder på sin arbetsplats. Polisens tekniker har sedan funnit skyttens DNA och skottrester på kläderna.

David Helgesson, chef för grova brott i Umeå, beskriver händelsen som något unikt för staden. "Det här är inget vi har sett tidigare i Umeå, med beställare", säger han.

Polisen har sedan skjutningen genomfört flera tillslag, där betydande mängder narkotika och vapen har upptäckts. Tomas Palmgren, spaningschef hos polisen, nämner att det snabbt blev klart att större aktörer på narkotikamarknaden var i konflikt med varandra.

Utredningen även avslöjat internationella kopplingar. En central figur i denna gängkonflikt, som anses ha styrt narkotikaverksamheten i både Umeå och Skellefteå, har tidigare vistats i Spanien och Nederländerna. Han greps slutligen i Haag och misstänks ha skickat en person till Umeå för att säkerställa att skjutningen genomfördes korrekt.

Två kvinnor, varav en är skyttens mamma, står också inför rätta. Båda nekar till anklagelser om att ha skyddat brottslingen och hanterat stora mängder narkotika.

Rättegången, där de åtta personerna står åtalade, inleds den 8 november och förväntas pågå fram till 21 december.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet härFoto: Polisen

Varukorg