Åtal väcks mot tonåring för mordet på Henrik i Alingsås

Åtal väcks mot tonåring för mordet på Henrik i Alingsås

2024-03-18

En 16-årig pojke har åtalats för mordet på 15-årige Henrik Myllykoski, vars kropp hittades i Alingsås efter en omfattande sökinsats i oktober 2023. Händelsen har väckt starka reaktioner i samhället och utlöst en omfattande polisutredning.

Upprepade Hugg

Enligt åklagarmyndighetens pressmeddelande och den inlämnade stämningsansökan, anklagas den 16-årige pojken för att ha tillfogat Myllykoski omkring 140 stick- och skärskador. Trots erkännande av våldsanvändning, förnekar den anklagade brott och påstår sig ha agerat i nödvärn, rädd för att Myllykoski var beväpnad.

Psykisk störning kan ha spelat roll

Utredningen har belyst att den åtalade kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet, vilket har undersökts i en rättspsykiatrisk utredning. Detta perspektiv kan vara relevant för rättegångens utgång.

Omständigheterna kring dödsfallet

Henrik Myllykoski rapporterades försvunnen den 2 oktober 2023 och hans kropp återfanns sex dagar senare i Säveån. Det antas att han mördades samma kväll som han försvann. Åklagaren Andreas Ekengren lyfter fram att den åtalade och offret kände varandra sedan tidigare och hade träffats den aktuella kvällen.

Bevis och utredningsarbete

Utöver erkännanden från den åtalade innehåller bevisningen DNA-spår på hans kläder och skor, samt analyser av mobiltrafik. I vattnet nära brottsplatsen hittades tre knivar av dykare som deltagit i sökinsatsen.

Lokalpolisområdeschef Johan Lundberg uttrycker en känsla av framsteg i att ett åtal nu har väckts, vilket är en viktig del i samhällets bearbetning av händelsen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Privat

Varukorg