Åtal väcks mot sju personer för stöld av fartkameror

Åtal väcks mot sju personer för stöld av fartkameror

2024-04-26

Sju unga vuxna, sex män och en kvinna, åtalas för omfattande stöld av fartkameror under 2022 i Mellansverige. Åklagaren har lagt fram åtal mot denna grupp för att de systematiskt stulit fartkameror från flera orter, däribland Norrtälje, Österåker, Gnesta, och Eskilstuna. Initiala rapporter om dessa stölder började inkomma i augusti 2022.

Fenomenet med stulna fartkameror eskalerade snabbt, och inom några veckor rapporterades att mer än hundra kameror saknades. Ett anonymt tips i oktober ledde till att polisen kunde rikta in sina undersökningar mot specifika individer.

Genombrott i utredningen efter anonymt tips Den 20 oktober 2022 mottog polisen viktiga detaljer via ett anonymt telefon tips, vilket inbegrep namn på misstänkta och beskrivningar av hur stölderna genomfördes. Detta resulterade i husrannsakningar och gripanden redan dagen efter. Hos en av de misstänkta, en 20-årig man, hittades över tjugo kameror av samma modell som används i Trafikverkets utrustning. Mannen häktades misstänkt för grovt häleri.

Under förhören försökte den gripne mannen skylla ifrån sig genom att hävda att han blivit hotad av ryssar att förvara de stulna kamerorna. Trots dessa påståenden fann polisen bevis för att han och hans medbrottslingar både hånade dessa konspirationsteorier och skrytande om de ekonomiska vinningarna av stölderna.

Trafikverket kräver skadestånd för vandalisering och stöld Sammanlagt står de sju åtalade inför rätta för 25 grova stölder samt flera försök till grova stölder, varav alla nekar till anklagelserna. Trafikverket har framfört ett krav om ersättning på över fyra miljoner kronor för de stulna och skadade enheterna.

De omfattande stölderna av fartkameror har inte bara inneburit ekonomiska förluster utan också potentiella risker för trafiksäkerheten i de drabbade områdena.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domar på nätet


Foto: Polisen

Varukorg