Åtal för skjutning i Visättra: 2 oskyldiga skadade på pizzeria

Åtal för skjutning i Visättra: 2 oskyldiga skadade på pizzeria

2023-08-26

Flemingsberg, Stockholm: Den 2 december 2022 inträffade en skottlossning på en pizzeria i Visättra, Flemingsberg, vilket resulterade i att två oskyldiga personer skadades. Offren hade inga anknytningar eller kopplingar till några brottssyndikat eller gäng. De tilltänkta måltavlorna för skjutningen, knutna till Visättranätverket, hade lämnat pizzerian strax innan skottlossningen skedde.

Kopplas till mord


Dessa tilltänkta måltavlorna har tidigare kopplats till mordet på en framstående medlem av Flemingsbergsnätverket i juli 2021. Omständigheter som ledde till att de i förtid lämnade pizzerian före skottlossningen är oklara, vilket leder till spekulationer om att de kan ha fått en tidigare varning. Det spekuleras även i förundersökningsprotokollet om vem som kan ha tipsat skyttarna om att personer från Visättranätverket skulle befinna sig på pizzerian. 


Foto: Medlemmar från flemingsbergsnätverket

Skottlossningen


När skyttarna insåg att deras måltavla hade lämnat, avfyrade de ändå sina skjutvapen och avfyrade åtminstone åtta skott. De första skotten följdes av flera efterföljande kulor, till synes riktade urskillningslöst. Två besökare som var närvarande på pizzerian fick blev träffade av skotten i benen. Efter skottlossningen flydde de misstänkta mördarna i ett väntande flyktfordon utanför pizzerian.

Gängkrig i Flemingsberg


Detta våldsdåd pekar tillbaka på mordet på en högt uppsatt medlem av Flemingsbergnätverket 2021. Denna händelse spelade en avgörande roll i uppdelningen av det en gång förenade Flemingsbergsgänget i två fraktioner: nätverken Visättra och Flemingsbergsnätverket. Sedan delningen har området bevittnat en ökning av gängrelaterat våld, inklusive ytterligare mord, mordförsök och allvarliga vapenrelaterade brott.

Inhyrd torped från skåne


Enligt åklagaren i målet är pizzeriaskjutningen i Visättra en direkt följd av den pågående konflikten.

– Det är hänsynslöst, sättet de skjuter runt sig. Och oerhört tragiskt när oskyldiga drabbas, säger kammaråklagare Sara Stolper.

Misstänkta gärningsmän tros vara från Flemingsbergnätverket, medan de tilltänkta måltavlorna är från nätverket Visättra. Polisen har anledning att tro att skytten kan ha varit en hyrd torped från Skåne, även om hans identitet är okänd.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på skottlossningen på Visättra

 

Foto: Polisen

 

Foto: Polisen

Varukorg