Åtal för mord i Uppsala 2017 - flera ur dödspatrullen åtalas

Åtal för mord i Uppsala 2017 - flera ur dödspatrullen åtalas

2024-04-01

Två män, misstänkta för att ha utfört ett mord vid en hamburgerrestaurang i Uppsala år 2017, står nu inför rätta. Enligt uppgifter har en ledande medlem i gruppen Dödspatrullen stolt avslöjat detaljer om händelsen till en medfånge, vilket nu blivit en del av åklagarens bevisning.

Bakgrund till brottet

En man i 45-årsåldern blev skjuten till döds den 1 april 2017 på en restaurang i Uppsala. Övervakningskameror fångade två gärningsmän, klädda i vita overaller, när de anlände i en svart Porsche Cayenne och utförde dådet. Kort därefter hittades fordonet övergivet med bevis som pekar mot två misstänkta från Dödspatrullen, en kriminell grupp baserad i Stockholmsförorten Rinkeby.

Teknisk bevisning spelar central roll

Bevisningen inkluderar bland annat DNA-spår och övervakningsfilmer. Initialt ledde inte bevisen till någon fällande dom, men efter förbättrade analyser av Nationellt forensiskt centrum (NFC) har starka DNA-träffar kopplat de misstänkta till brottet.


 

Foto: Innehåll från det brev som skickades av den fånge som avtjänar ett livstidsstraff till polisen.

Utöver teknisk bevisning har vittnesmål från medfångar gett nytt ljus över fallet. Ett särskilt brev till en polisutredare från en intagen vid Kumlaanstalten avslöjade ytterligare detaljer om den misstänkta gärningsmannens inblandning i mordet. 

När 32-åringen spelade ett dataspel om en lönnmördare, där spelet utspelade sig i snö, valde han att göra sin spelkaraktär klädd i vitt. Just då berättade 28-åringen att han hade varit med om att göra något liknande på riktigt, nämligen mordet i Uppsala. Detta berättade sedan 32-åringen för polisen.

– Då sa han spontant att ”jag hade en sån vit dräkt på mig när jag sköt en kille en gång i Uppsala”.

Enligt 32-åringen hade 28-åringen sagt:

”Vi visste exakt var han befann sig, vi kom åkande i en bil och när vi fick syn på honom då klev jag och min vän ur bilen. Jag sprang fram till honom bam, bam, bam. Jag sköt honom flera gånger och det gjorde även min vän sen så sprang vi tillbaka till bilen och körde flyende i väg.”

De misstänktas ställning

De åtalade, 26 och 28 år gamla vid tiden för brottet, har en historik av kriminell verksamhet och förnekar alla anklagelser. Efter en lång juridisk process, inklusive en period av frihetsberövande och efterföljande skadestånd, står de nu återigen inför rätta.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg