Artist åtalad: grovt penningtvättsbrott

Artist åtalad: grovt penningtvättsbrott

2023-07-03

Välkänd artist åtalad för penningtvätt: Vilseledde man till att överföra 1 700 000 SEK


Grovt penningtvätt


En känd artist åtalas för grovt penningtvätt, och hävdar att han lurat en person till att överföra 1 700 000 kronor. Artisten, som har ett tidigare brottsregister, nekar till brott i detta fall.


Arresteringen och åtal


I mars grep polisen den framstående artisten misstänkt för grov penningtvätt. Nyligen åtalades han formellt i tingsrätten. Åtalet gör gällande att artisten tillsammans med flera andra vilselett en företrädare för ett företag att överföra en rejäl summa på närmare 1 700 000 kronor.
Enligt förundersökningsprotokollet har de misstänkta kontaktat offret och utgett sig för att vara anställda på Konsumentverket. De hävdade att flera mobila bredbandsabonnemang hade öppnats i offrets namn och lovade att rätta till situationen. Offret försäkrades att de överförda pengarna skulle återlämnas inom 24 timmar.


Brottets tidslinje


Brottet tros ha skett mellan januari och februari i år. Förundersökningen visade att alla inblandade personer spelade en roll i planeringen och genomförandet av det bedrägeriets upplägget. Noterbart är att den åtalade artisten misstänks för att ha underlättat överföringen genom att lämna sitt bankkonto och ta emot guldtackor värderade till cirka 510 000 kronor.


Rättegången och skadeståndet


Målsäganden kräver ersättning för hela det förlorade beloppet, tillsammans med upplupen ränta sedan brottet inträffade fram till fullständigt återställande. Bevisen inkluderar chattkonversationer där artisten delade information om pengarna och diskuterade omvandlingen.
Sedan början av det här fallet har artisten konsekvent förnekat all inblandning i brottslig verksamhet. Det är värt att notera att han har en historia av tidigare fällande domar för olika brott. Artisten har också vara misstänkt för mord, ett fall han har friats från. 


Penningtvätt innebär att dölja sambandet mellan olaglig verksamhet och de medel som härrör från dem, vilket effektivt döljer pengarnas ursprung. Det svenska rättsväsendet bedömer sådana brott som grova, särskilt när det rör sig om belopp från cirka 370 000 kronor till cirka 30 miljoner kronor. En fällande dom för grov penningtvätt ger ett fängelsestraff på mellan sex månader och sex år.
 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg