Antonio mördar sin mamma i deras hem på Hisingen i Göteborg

Antonio mördar sin mamma i deras hem på Hisingen i Göteborg

2023-12-04

Antonio mördar sin mamma den 6 februari 2023 i Göteborg
Antonio Onshammar mördade sin mamma i deras gemensamma hem natten till den 6 februari 2023 i Göteborg. Polisen fick kännedom om händelsen när kvinnans kollegor kontaktar dom för att kvinnan inte dykt upp på sitt jobb morgonen den 6 februari. Hennes kollegor blir då väldigt oroliga och beslutar sig för att åka hem till deras kollega för att försäkra sig om att ingenting allvarligt har hänt henne. 
Antonio öppnar ytterdörren när mammans kollegor ringer på ytterdörren. De upplever Antonio som väldigt märklig i sitt beteende och när de pratar med honom får de osammanhängande och frånvarande svar. De ser att Antonio har blod på sina händer och anar att det är något som inte stämmer. Kollegorna kontaktar då snabbt polisen som kommer ut till platsen.
När polisen anländer till huset hittas kvinnan avliden på golvet i bostaden. Antonio som är kvar på platsen grips och misstänks direkt för brottet mot sin mamma. Polisen säkrar Antonio med handfängsel, tossor, papperspåsar på hans händer och lägger en filt över honom för att inte kontaminera några bevis. Polisen observerar att Antonios händer är blodiga.
Antonio berättar relativt snabbt för polisen att han dödat sin mamma. Han försöker också förklara att han mår väldigt dåligt och lider av psykisk ohälsa. Han berättar att han vet att det är något fel i hans huvud men att han inte vet exakt vad som är fel på hans huvud. Han berättar att han har haft missbruksproblem och brukat marijuana och Crystal Meth men att han endast håller sig till alkohol nu.
Under gripandet och transporten till polisstationen uppvisade Antonio ett apatiskt beteende. Antonio berättar att han har tillbringat cirka fem år i USA och att han kom tillbaka till Sverige för ca ett år sedan. Han berättar att han i USA deltog i en kontroversiell grupp eller en typ av sekt där han kände sig väldigt utstött och att han inte passade in alls. Han upplever att han inte passar in någonstans varken i USA eller här i Sverige.

Antonio flinar och ler mot polisens förhörsledare
I ett utav Antonios första förhör framgår det tydligt att han lider av psykisk ohälsa. Förhöret visar att Antonio har många olika beteendemönster som inledningsvis ofta börjar med att Antonio tiger och vägrar prata med förhörsledarna. Han undviker ögonkontakt under nästan hela förhöret och gestikulerar genom att stryka sitt långfinger över munnen som man gör när man vill att någon ska vara tyst utan att säga något. Slutligen sitter Antonio flinandes och ler mot polisens förhörsledare när hon citerar hans tidigare lämnade uppgifter om hur han bragt sin mamma om livet. Mitt i förhöret frågar Antonio om han får gå och om han verkligen måste stanna kvar på förhöret. Han söker då kontakt med sin försvarare som försöker förklara för honom att han som advokat är där för hans skull och att han ska försöka ge honom de bästa förutsättningarna i hans situation. Han förklarar också för Antonio att han inte behöver svara på fler frågor om han inte vill men att han måste stanna kvar och närvara till förhöret avslutats. Antonio verkar för övrigt normal i sitt tal men fortsätter att om vartannat le och om vartannat tiga.

Antonio kväver och hugger sin mamma till döds
Antonio Onshammar döms för mordet på sin mamma. Antonio har tidigare sökt vård för sitt mående och har fått medicinering men tar för närvarande inga mediciner. Sonen och mammans relation har tidigare alltid varit bra och de har varit varandra otroligt nära. Men med åren nära Antonios mående stegvis försämrats börjar de tära på deras annars fina relation. Dynamiken i deras relation ändras succesivt till de sämre. Antonios strävan efter frihet, att få känna sig frisk och självständig i kombinationen med hans mammas oro, frågor och inre konflikt över Antonios välbefinnande gjorde deras relation destruktiv och avsevärt sämre. Hans mamma slets mellan att vara en väldigt orolig mamma som ville veta hur sonen hade det till Antonios otydlighet, hans pendlande och dåliga mående gjorde att relationen slets och tärdes på.
I de olika förhören från polisens utredning framgår de att kontakten pendlar och att de ibland går månader innan Antonios mamma får tag i sin son.
Enligt utredningen har han utsatt sin mamma för extremt mycket lidande i deras gemensamma bostad. Han har bland annat åsamkat henne flera brutna revben och försökt kväva henne till döds genom att trycka en kudde hårt mot hennes mun och ansikte. När Antonio upplever att de fortfarande kommer andning från hans mammas mun beslutar han sig för att i stället att hämta en kniv och hugga henne i hjärtat. Knivens våld gör att mamman förblöder och avlider.  

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här.


Foto: Polisen

Varukorg