Anställd i Helamalmö döms för utpressning och hot

Anställd i Helamalmö döms för utpressning och hot

2024-05-31

En tidigare anställd i organisationen Helamalmö, som arbetar med att förebygga kriminalitet och stötta utsatta barn och unga i Malmö, har dömts för utpressning och dödshot. Tillsammans med en ung man som han anställt inom organisationen hotade och utpressade han en man.

Brott begått av anställd med ansvarsroll

Den dömde mannen hade en ledande roll inom Helamalmö och anställde en yngre man från organisationens fritidsgård. Enligt polisförhör tog den anställde mannen den yngre under sina vingar för att hjälpa honom bort från kriminalitet.

Incident i Rosengård

Händelsen ägde rum i maj förra året. Offret, som tidigare involverat människor i ett pyramidspel, blev kallad till ett möte för att diskutera en investering på 250 000 kronor. Vid mötet blev stämningen hotfull, och flera män, inklusive den anställde från Helamalmö, tvingade offret att överlämna sin bil och logga in på sina bankkonton.

Tingsrättens dom

Tingsrätten bedömde offrets berättelse som trovärdig och fann att de åtalade männen hade en gemensam version av händelsen. Bevisningen inkluderade sms där den anställde diskuterade en plan för att ge samma berättelse om händelsen. Den tidigare anställde i Helamalmö dömdes till 1,5 års fängelse för olaga frihetsberövande, utpressning, övergrepp i rättssak och försök till utpressning.

Överklagande och organisationens reaktion

Den dömde mannen nekar till brott och planerar att överklaga domen. Hans advokat, Fredrik Ehrnford, bekräftade att mannen avser att överklaga, men kommenterade inte ytterligare.

Parisa Lashgari, ordförande för Helamalmö, meddelade att ingen av de inblandade längre är anställda. Hon betonade att Helamalmö har strikta rutiner för att säkerställa att ingen anställd är inblandad i brottslig verksamhet.

Helamalmös åtgärder

Lashgari förklarade att Helamalmö, med sina 150 årliga anställda, regelbundet begär utdrag ur belastningsregistret och har tydliga rutiner för att förebygga brottslig verksamhet bland personalen. Hon klargjorde också att den fast anställde mannen var arbetsbefriad vid tidpunkten för brottet.

 

Läs: Domar på nätet

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg