Anställd döms för stöld av motorsågar för miljoner

Anställd döms för stöld av motorsågar för miljoner

2024-02-21

Fängelsedom för omfattande stöld av motorsågar från Husqvarna

En man i 40-årsåldern har dömts till ett och ett halvt års fängelse efter att ha begått 236 stölder av motorsågar och batterier från ett lager tillhörande Husqvarna AB i Torsvik, Jönköping. Mannen, som var anställd vid lagret, har erkänt tillgripandet av utrustningen som uppges ha ett totalvärde av över 1,4 miljoner kronor.

Stölder pågått under fyra års tid
Händelseförloppet uppdagades när arbetsgivaren upptäckte en motorsåg i mannens ryggsäck. Efterföljande husrannsakan hemma hos den misstänkte ledde till ytterligare fynd av stulna motorsågar. Det har framkommit att stölderna pågått under en fyraårsperiod, vilket resulterat i en omfattande förundersökning.

Skadestånd
Förutom fängelsestraffet ålades mannen att betala skadestånd och ersättning till Husqvarna AB, sammanlagt uppgående till 680 000 kronor, samt att ersätta värdet av de vidareförsålda motorsågarna, cirka 670 000 kronor.

Döms även för andra brott
I samma rättsfall dömdes även en annan man för häleri, efter att ha köpt stulna motorsågar från den förstnämnde via en köp- och säljsajt. Trots att han nekade till anklagelserna, fann Jönköpings tingsrätt honom skyldig till att ha förvärvat motorsågar vid 24 tillfällen, med ett sammanlagt värde av 120 000 kronor. Straffet blev 80 dagsböter och återbetalning av 24 000 kronor som han tjänat på att sälja de stulna varorna vidare.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg