Amin Ibrahim döms till livstid för mordet på gravida Saga

Amin Ibrahim döms till livstid för mordet på gravida Saga

2024-06-06

Den 20-åriga gravida kvinnan Saga mördades i sitt hem i Örebro. Hennes pojkvän, 22-årige Amin Ibrahim, har nu dömts till livstids fängelse för mordet.

I slutet av april 2023 larmades polisen till en lägenhet i Örebro. En kvinna hade upptäckt sin vuxna dotter livlös i lägenheten. Den döda kvinnan var 20-åriga Saga, som var gravid i sjunde månaden. Hon hittades med en lampsladd runt halsen och ett marmorbord över sig, och kroppen hade utsatts för kraftigt våld.

Utredningen ledde till pojkvännen

Utredningen visade att Saga hade blivit mördad och misstankarna riktades snabbt mot hennes 22-årige pojkvän, Amin Ibrahim, som även var far till det ofödda barnet. Han greps, häktades och åtalades för mord. Ibrahim har hela tiden nekat till brott.

Motivet var hedersrelaterat

Örebro tingsrätt meddelade på onsdagen att Amin Ibrahim döms till livstids fängelse. Enligt rätten var mordmotivet hedersrelaterat. "22-åringen har motiv att begå mordet, och det har inte framkommit någon annan som har det," säger rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh.

Amin Ibrahim saknar alibi

Amin Ibrahim har hävdat att gängkriminella mördat Saga efter att han informerat dem om att pengar tillhörande dem fanns i hennes lägenhet. Tingsrätten anser dock att denna berättelse är osannolik och att bevisningen talar för att Saga inte släppt in någon okänd person i lägenheten, och att ingen med våld tagit sig in.

Två parallella verkligheter

Domstolen anser att Amin Ibrahim levt med två parallella verkligheter och vid det slutliga valet bestämt sig för att lämna Saga. Under relationen hade Ibrahim frekvent träffat andra kvinnor, aldrig sovit över hos Saga, och inte varit aktiv som blivande förälder.

Åklagaren målade upp större bild

Under rättegången har åklagare Elisabeth Anderson framfört att Amin Ibrahim och Saga levde i en hemlig relation som inte accepterades av Ibrahims familj. När Saga blev gravid och bestämde sig för att behålla barnet, lovade pojkvännen att de skulle leva tillsammans, vilket aldrig skedde. Amins försvarsadvokat, Soren Abbaszadeh, meddelar att hans klient anser sig oskyldigt dömd och har omedelbart överklagat domen.

Sagas familj känner lättnad

För Sagas familj är domen en lättnad. "Mina klienter är lättade över fällande dom och att det blev ett livstidsstraff. Det är en rättvis dom," säger Elisabeth Massi Fritz, som företräder Sagas familj.

 

Läs: Domen om fallet här

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg