Ali Said dömd till livstid för skjutning i Landskrona

Ali Said dömd till livstid för skjutning i Landskrona

2024-01-03

Landskrona, Sverige – Ali Said, 19 år, har dömts till livstids fängelse efter en händelse i Landskrona förra året där en 19-årig man sköts till döds. Enligt domen från tingsrätten, inträffade skjutningen som en felskjutning, där offret inte var den avsedda måltavlan.

Händelsen ägde rum den 14 maj. Den 19-årige offret befann sig i en bil utanför en livsmedelsbutik i Landskrona tillsammans med vänner. Skjutningen inträffade nära en restaurang där många människor, inklusive barn, vistades.


Ali Said på film i samband med mordet.

Gärningsmannen, identifierad som Ali Said, närmade sig platsen på en elcykel, klädd i mörkblå regnjacka, svarta mjukisbyxor och munskydd. Han gick fram till bilen där offret satt, drog fram en pistol och avlossade flera skott. Trots att offret försökte fly från platsen, föll han till marken där gärningsmannen fortsatte att avlossa skott.

Utredningen visar att minst fem skott träffade den 19-årige mannen. Tingsrätten beskriver händelsen som en situation där offret "tycks ha befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle", utan någon tidigare hotbild eller koppling till gärningsmannen.

Vid tidpunkten för skjutningen var Ali Said på rymmen från ett Sis-hem. Efter händelsen tog han kontakt med personal på Sis-hemmet och hänvisade indirekt till skjutningen.

En 21-årig man döms även för medhjälp till mord, med ett straff på sju års fängelse. Han anklagas för att ha ordnat boende åt Ali Said under hans tid på rymmen. Det finns ingen känd koppling mellan offret och de två männen.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för Ali Said och minst tio års fängelse för den 21-årige medgärningsmannen. Båda männen har nekat till inblandning i mordet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll med Ali Said här

 

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg