Ali Arrach den ökände biltjuven - Stockholm

Ali Arrach den ökände biltjuven - Stockholm

2023-08-24

För tre år sedan skakade en fruktansvärd händelse samhället söder om Stockholm på Örbyleden. Ali Arrach, medan han undvek polisen, rusade i svindlande 180 kilometer i timmen, vilket resulterade i en familjefars död. 

Efter utredning visade Arrach hade enligt tingsrätten “varit nästan helt likgiltig inför andra människors liv genom sitt agerande”, och dömdes därefter till tre år och tre månader i fängelse.

En historia om brott


Vid 23 års ålder hade Ali Arrach redan blivit en ökänd brottsling. Innan dödsolyckan hade han misstankar kring honom för över 200 brott. Dessa sträckte sig från olovlig körning, flera fall av bilstölder, till ännu allvarligare brott. Hans historia målar upp en bild av en man förankrad i brott, som tillbringat hälften av sitt liv antingen i ungdomshem eller bakom galler. 

Under en villkorlig frigivning begick Arrach ett annat allvarligt brott i vintras. Bland hans handlingar var han att stjäla en bil, maskera den med falska registreringsskyltar och använda den för olika brott över hela Stockholms län. Hans brottslighet eskalerade till direkta hot om våld, där han, maskerad och med kniv, tvångsstal bilar från deras ägare.

I en rättegång som hölls i juni dömdes han, trots hans nekande, till fem års fängelse för fyra fall av rån och grovt rån. 

Tumultartad fängelseliv


Fängelset var dock inte en plats för reformer för Arrach. Som rapporterats av Expressen har han vid flera tillfällen engagerat sig i våldsamma bråk med medfångar, orsakat upplopp och brutit mot fängelsebestämmelserna. En specifik incident från augusti 2021 på häktet i Salberga belyser hans oförutsägbarhet: under vad som verkade vara ett lugn samtal överföll Arrach en annan intern.

Samhällets kamp med Arrach


Uppdrag Granskning, ett utredningsprogram på SVT, sände ett reportage som kastade ljus över de utmaningar samhället stod inför för att stävja Arrachs kriminella tendenser. Anmärkningsvärt nog visade bilderna en 15-årig Arrach som körde en stulen bil i enastående 200 kilometer i timmen.

Offren talar ut


De senaste förundersökningarna avslöjar de traumatiserande upplevelserna av hans offer. Ett berättelse från en kvinna, från vilken Arrach stal en bil, berättar om sina uppleverleser och hoten hon utstod. Trots de växande bevisen mot honom, inklusive DNA-spår, övervakningsfilmer, vittnesuppgifter och spårning av hans rörelser, har Arrach envist förnekat alla anklagelser.

Spännande nog stod det i ett brev som upptäcktes i hans cell: "XXX, jag vill bara säga förlåt. Jag vet att jag gjorde dig besviken... Du vet var jag har pengar och mer kommer snart." Innehållet i detta brev förblir ett mysterium, liksom källan till de nämnda medlen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Ali Arrach här

 

Foto: Polisen

Varukorg