Alexander Ernstberger åtalad för lyxhuset på Lidingö

Alexander Ernstberger åtalad för lyxhuset på Lidingö

2023-10-03

Nytt åtal mot Allra-grundaren Alexander Ernstberger

Pensionsbolaget Allras tidigare vd, Alexander Ernstberger, står nu inför ett nytt åtal i samband med en kontroversiell fastighetsöverlåtelse till sin blivande hustru Tina. I centrum för åtalet är paret Ernstbergers tidigare lyxvilla på Lidingö.

Allra-grundaren och hans hustru åtalas för ekonomiska brott

För Alexander Ernstberger är brottsanklagelsen grov oredlighet mot borgenär, medan hans hustru, Tina, anklagas för medhjälp.

Advokater också åtalade i fallet med Alexander Ernstberger

Försvaret hävdar att överlåtelsen av halva Lidingö-fastigheten skedde enligt reglerna och efter att ha rådfrågat flera advokater.

Brottsutredningen, som har pågått sedan 2021, rör sig kring överlåtelsen av halva fastigheten innan paret gifte sig i december 2020. Överlåtelsen registrerades som en gåva, med fastighetens värde vid 65 miljoner kronor vid tidpunkten för gåvan.

Alexander Ernstberger, som redan avtjänar ett sexårigt straff för sin inblandning i Allra-härvan, har ännu inte kunnat kontaktas.

Tina Ernstbergers försvarare, advokat Conny Cedermark, har hoppats på att åklagaren skulle lägga ned förundersökningen, men så har inte skett.

Den ifrågasatta fastigheten på Lidingö har länge varit i fokus för uppmärksamhet i samband med Allra-härvan. Alexander Ernstberger köpte fastigheten 2016 och det blev omedelbart ett omdiskuterat inslag i medierna. Fastigheten var då omtalad som "Sveriges dyraste villaköp 2016" med ett pris på 50 miljoner kronor och stora lån som belastade den.

I det aktuella åtalet anklagas Alexander Ernstberger för att ha gjort sig av med tillgångar värda cirka 140 miljoner kronor genom fastighetsöverlåtelsen och utdelningen på 75 miljoner kronor från bolaget S2 Invest som han ägde. Bolaget är nu i konkurs.

Åklagaren Johan Bäckström menar att detta utgjorde en uppenbar risk för att Ernstberger inte skulle kunna betala tillbaka pensionssparare som hade investerat i Allras fonder.

Förutom Alexander Ernstberger och hans hustru, är två advokater och en revisor också åtalade i fallet. De åtalas för medhjälp till vårdslöshet mot borgenär eller vårdslöst biträde. Försvaret förnekade brott i samtliga fall och ser fram emot en prövning i tingsrätten.

 

Läs: Förundersökningsprototokoll här

 

Foto: Polisen

Varukorg