Advokatbyrå lurad: Kvinna döms för grov trolöshet mot huvudman

Advokatbyrå lurad: Kvinna döms för grov trolöshet mot huvudman

2023-05-31

Efter skilsmässan ville kvinnan komma på fötter igen. Därför "lånade" hon 1,9 miljoner av sin arbetsgivare, en prestigefylld Göteborgsbaserad advokatbyrå. Denna betydande summa pengar gjorde det möjligt för henne att bygga en överdådig livsstil, till stor förvåning för polisen under deras förhör. Kvinnan motiverade sina handlingar med att förklara sin önskan att ge sina barn samma levnadsstandard som före skilsmässan, men hennes argument misslyckades när hon konfronterades med de rättsliga konsekvenserna.

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Ett tveksamt arrangemang


Kvinnan hade vd-posten på en revisionsbyrå och ansvarade för att sköta företagets ekonomi. En advokatbyrå kontaktade dem för att få hjälp med ekonomiska uppdrag. Advokatbyråns ägare vittnade om att de specifikt efterfrågade den bästa redovisningskonsulten från redovisningsbyrån, men istället fick kvinnan som vd i uppdrag att sköta deras ekonomiska ärenden.


Avslöjar oegentligheterna


För drygt ett år sedan fick advokatbyrån kännedom om deras ansträngda likviditet. Vid en revision upptäckte de avvikelser i inbetalningar till Skatteverket. Istället för att nå den tänkta destinationen hade pengarna förts vidare till konton kopplade till redovisningskonsulten. Senare undersökningar visade att kvinnan gjort 60 överföringar, totalt nästan 1,9 miljoner kronor, som hon använt till personliga inköp och utgifter.


Lyxen fortsätter


Advokatbyråns upptäckt fick dem att kontakta revisionsbyrån som då konstaterade att kvinnan även förskingrat drygt 900 000 kronor från deras konton. I förhör uttryckte en av ägarna till revisionsbyrån oro över den ekonomiska inverkan denna incident skulle få på deras verksamhet. Dessutom delade han med sig av den känslomässiga situationen och undrade hur han ska klara av att sköta sitt företag efter denna händelse, företaget var ett arv från hans bortgångne far.


Kvinnans motivering


Under hela utredningen och den efterföljande rättegången vidhöll kvinnan att hon betraktade advokatbyråns pengar som ett lån i väntan på att bodelningen skulle bli klar. Hon hävdade att överföringarna var avsedda att hjälpa henne att återuppbygga sitt liv efter att ha separerat från sin exman och att hon hade för avsikt att betala tillbaka beloppet. Polisen fastställde dock att de månatliga betalningarna till sig själv uppgick till cirka 100 000 kronor, vilket väcker tvivel om hennes förklaring.


Domen


Göteborgs tingsrätt fann kvinnan slutligen skyldig till grov trolöshet mot huvudman, grov förskingring, samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.
Hon hade inte bara tagit pengarna, hon hade också manipulerat bokföringen för att dölja sina olagliga aktiviteter. Som ett resultat av detta har hon dömts till två års fängelse och står inför ett femårigt affärsförbud. Vidare krävs att hon återbetalar hela beloppet, totalt närmare 2,9 miljoner kronor.
 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Privat

Varukorg