Advokat döms för mordbränder i Ystad och Växjö

Advokat döms för mordbränder i Ystad och Växjö

2024-02-06

En advokat har blivit dömd till fängelse i fem år och sex månader efter att ha stått åtalad för flera mordbränder i Ystad och en i Växjö. Advokaten ska också betala drygt 70 000 kronor i skadestånd som en del av domen.

Döms till fängelse för mordbränder
Bränderna inträffade under samma dag förra året och påverkade ett spahotell, en möbelaffär och ett gym i Ystad. Enligt åklagaren utgjorde alla dessa bränder en allvarlig fara för de personer som befann sig på platserna när elden bröt ut. Advokaten stod även åtalad för en separat brandincident i Växjö några dagar tidigare.

I bevisningen som presenterades i rätten ingick övervakningsfilmer som visade hur advokaten gick in på samtliga tre platser i Ystad och snabbt lämnade dem. Det fanns även vittnesuppgifter från en närstående som hävdade att advokaten hade erkänt brotten för honom. Trots detta har advokaten hela tiden nekat till anklagelserna.

Under rättegången framkom det att advokaten tidigare inte hade delat med sig av vissa uppgifter, och han hävdade att detta berodde på att han inte hade känt sig lyssnad på av polisen.

Idag meddelades domen som innebär att advokaten döms för följande bränder:

  • Brand inne i en Mio-butik där bland annat mattor och förvaringsmöbler förstördes och lokalen sot- och rökskadades.

  • Brand på ett spahotell som resulterade i brandskador på en kudde, dyna och fåtölj samt rökskador i lokalen.

  • Brand på ett Friskis & Svettis-gym som orsakade skador av både rök och eld.

  • Brand vid en kyrka som resulterade i skador på byggnaden.

Utesluts ur advokatsamfundet
Ystad tingsrätt ifrågasatte advokatens berättelse och beslutade att döma honom till fem års och sex månaders fängelse. Domstolen noterade att det ursprungliga straffvärdet var sex år, men det mildrades något på grund av att advokaten förmodligen kommer att uteslutas ur advokatsamfundet. Han hade även suttit häktad med restriktioner i mer än sex månader, vilket resulterade i en kortare strafftid.

Advokaten kommer att fortsätta att vara häktad fram tills domen blir lagligt bindande. Under den tiden kommer han att hållas i restriktioner och inte tillåtas ta emot besök eller ha kontakt med någon annan än sin advokat via telefon eller e-post.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg