8 dömda för grovt sabotage mot blåljuspersonal i påskupploppen

8 dömda för grovt sabotage mot blåljuspersonal i påskupploppen

2023-06-30

Påskkupp på Rosengård: Åtta personer dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Upplopp bryter ut efter koranbränning 

Efter ett mycket kontroversiellt dåd där den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände en koran i Malmö under påsken 2022, utbröt omfattande upplopp som lämnade ett spår av förstörelse i stor omfattning. En betydande incident involverade en stadsbuss som brann, åtföljd av stenkastning mot poliser och antändning av barrikader. Nyligen avslutade Malmö tingsrätt huvudförhandlingen och dömde åtta personer för deras inblandning i kravallerna.

Lockade till sig och attackerade poliser

Enligt domen från Malmö tingsrätt var det primära syftet med oroligheterna i Rosengård att locka och därefter attackera poliser. Polisen fick utstå obevekliga stenkastningar och till och med mötte molotovcocktails – brandbomber som kastades mot dem.

Dom avkunnade av Malmö tingsrätt

Påskloppet, som sträckte sig från 14 till 17 april 2022, orsakade en rad händelser över hela landet. Inledningsvis fick Rasmus Paludan, ledaren för det politiska partiet Stram Kurs, tillstånd att hålla en allmän sammankomst i Landskrona för koranbränning. Men på grund av säkerhetsskäl flyttade polisen mötet till Malmö. Följaktligen spred sig oron över hela Rosengård, vilket ledde till att bilar brändes, barrikader gjorda av soptunnor och däck och riktade attacker mot polisen. Upploppet i Rosengård pågick i två dagar.

Påskträffen inleddes i Linköping och Norrköping på skärtorsdagen efter att Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster. Även om den avsedda bränningen av koraner inte ägde rum, följde ändå upplopp. Därefter utvidgades oroligheterna till flera städer, inklusive Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. Våldet orsakade betydande skada, vilket resulterade i att många skadade poliser.

Flera personer över hela landet har redan dömts för sin inblandning i påskupploppen. Noterbart dömdes fem 17-åringar för sina roller i Rosengårdskravallerna den 17 april samma år.

Bland de personer som nyligen dömts var tre unga män över 18 år gamla vid tidpunkten för händelserna, medan de återstående fem var minderåriga pojkar. En man i 20-årsåldern fick fem år och sex månaders fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet, mordbrand, medhjälp till mordbrand och grov misshandel. Ytterligare en man i 20-årsåldern dömdes till tre år och tre månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och medhjälp till mordbrand. Slutligen fick den tredje mannen i 20-årsåldern två års fängelse för mordbrand.

Beträffande de minderåriga pojkarna som var inblandade i kravallerna dömdes fyra till ungdomsövervakning, medan en person anvisades till ungdomsvård och ungdomsvård. Noterbart är att den yngste bland dem bara var 15 år gammal under händelserna och dömdes för medhjälp till mordbrand, samt två fall av grovt sabotage mot blåljusoperationer.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg