56-årig man i Alingsås åtalas efter skottlossning mot polis

56-årig man i Alingsås åtalas efter skottlossning mot polis

2023-10-27

Man från Alingsås åtalas för skottlossning mot polis

En beväpnad man i Alingsås sköt mot polisen och åtalas nu för tre mordförsök. Händelsen inträffade den 18 april, när vittnen rapporterade att de sett en man med ett automatvapen norr om staden. Efter att flera skott avlossats besköts en ankommande polispatrull, varpå gärningsmannen flydde in i skogen.

Efter en omfattande polisinsats som varade i tre timmar, lokaliserades mannen till ett bostadshus. Han greps av regionala insatsstyrkan och skottskadades i benet under gripandet. Under händelsens gång avfyrade mannen omkring 40 skott, varav några orsakade bränder i terrängen på grund av den lättantändliga ammunitionen han använde.

Den 56-årige mannen, som nu står inför rätta, är tidigare känd av polisen. Han har bland annat blivit dömd för innehav av sprängämnen och har tidigare kopplingar till Hells Angels undergruppering Red & White Crew. Efter denna händelse åtalas han för mordförsök mot tre poliser, synnerligen grovt vapenbrott och mordbrand.

Bevisningen i ärendet bygger främst på observationer från allmänheten och myndighetspersoner samt en rad tekniska undersökningar. Klas Johansson, chef för polisregion Väst, betonade i ett pressmeddelande allvaret i att poliser utsätts för beskjutning i tjänsten.

Händelsen har fått uppmärksamhet inte bara för själva skottlossningen, utan även för mannens kopplingar till kriminella motorcykelgäng, inklusive tidigare förbindelser med Hells Angels.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket här

 

Foto: Polisen

Varukorg