35-åring döms till vård efter mordförsök på poliser

35-åring döms till vård efter mordförsök på poliser

2024-06-29

Två polismän skadades, varav en livshotande, när en 35-årig man gick till attack mot dem med ett svärd i Jönköping i januari. Tingsrätten och hovrätten har båda dömt mannen till rättspsykiatrisk vård.

Den 7 januari larmades polisen om psykisk ohälsa på Kungsängen i Jönköping. En man, beväpnad med ett svärd lämnade en lägenhet och polismännen följde efter honom till ett skogsområde, där mannen attackerade dem.

En av polismännen fick livshotande skador medan den andre skadades i handen. Under incidenten sköt polisen mot mannen, som också fördes till sjukhus för vård.

I maj dömde Jönköpings tingsrätt mannen för två fall av försök till mord, med påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på grund av hans allvarliga psykiska störning.

Domen överklagades, och mannens advokat argumenterade för frikännande, med hänvisning till att mannen inte varit medveten om sina handlingar och därmed saknat uppsåt.

Göta hovrätt fastställde dock att mannen inte var i ett sådant förvirringstillstånd att uppsåt kunde uteslutas. Hovrätten dömde honom för två fall av försök till mord samt brott mot knivförbudslagen. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på grund av den allvarliga psykiska störningen.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg