290 kilo kokain hittades på båt – flera döms

290 kilo kokain hittades på båt – flera döms

2023-12-16

290 Kilos kokaintransport av svenskar avslöjad
I en dramatisk upptäckt har svenska medborgare avslöjats som huvudaktörer i en internationell narkotikasmugglingsoperation. En segelbåt lämnade Brasilien i juli 2020, lastad med 290 kilo kokain. Denna omfattande transport nådde Spaniens kust i september, utförd av svenskar.


Foto på beslaget ur polisens förundersökningsprotokoll

Döms för synnerligen grovt Narkotikabrott
Södertörns tingsrätt har nu dömt flera män till fleråriga fängelsestraff för deras inblandning i smugglingen. En 69-årig man, betecknad som 'kaptenen', har fått det strängaste straffet på tolv års fängelse. Han greps i Frankrike i november 2022 och har varit häktad i Sverige sedan augusti.

Internationell resa från Turkiet till Brasilien
Enligt utredningen seglade två av männen, 69 och 58 år gamla, från Turkiet till Brasilien för att hämta narkotikan. Därifrån fortsatte de till Spanien, där de mötte mindre båtar som tog över transporten.
Förutom 'kaptenen', döms även den 58-årige mannen för synnerligen grovt narkotikabrott till åtta års fängelse. En annan man döms till villkorlig dom för penningtvätt. Åtalet som kom i oktober involverar sex personer, inklusive en 47-åring som misstänks ha varit en av uppdragsgivarna och finansiärerna av operationen. En annan misstänkt, från Stockholmsområdet, är för närvarande häktad i sin utevaro.

Grossistverksamhet för narkotikaförsäljning i Sverige
Utredningen avslöjar också en relaterad grossistverksamhet inom narkotikaförsäljning till andra kriminella nätverk i Sverige. Denna del av utredningen inkluderar tre andra personer åtalade för synnerligen grova narkotikabrott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

 

Varukorg