26-årig gängtopp döms för mordplaner i Kalmar

26-årig gängtopp döms för mordplaner i Kalmar

2024-07-10

En 26-årig man, kopplad till Foxtrotnätverket och tidigare medlem av Norrlidengänget i Kalmar, har dömts till 11 år och 8 månaders fängelse. Domen avser planering och koordinering av morduppdrag i Kalmar, som han styrde från sitt tillfälliga hem i Spanien.

Bakgrund och Kopplingar

Polis och åklagare pekar ut 26-åringen som en central figur i gängkonflikten i Kalmar. Han har anklagats för att anstifta mordförsök och förberedelse till mord i två separata fall i Kalmar. Dessutom har han organiserat en vapentransport till Sundsvall. Han frikänns dock från åtalet om medhjälp till förberedelse till mord i Sundsvall på grund av bristande stödbevisning.

Operativ från Spanien

Enligt åklagaren har den dömde mannen styrt sina underhuggare i Sverige via krypterade chattar och röstmeddelanden från Spanien. Rättens ordförande påpekade att detta mål är speciellt då huvudgärningsmannen befann sig utomlands och bevisningen främst består av krypterad kommunikation.

Andra döms för vapen- och narkotikabrott

Två andra unga män döms också till fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott, varav en av dem kommer att utvisas. En fjärde person, en 23-åring, döms till sju och ett halvt års fängelse för att ha accepterat ett morduppdrag från gängtoppen, men mordet fullbordades aldrig.

Bevisningens

Förundersökningen i Kalmarfallet omfattar över 9000 sidor. Ett centralt bevis var en beslagtagen mobiltelefon från den anlitade skytten, vilket innehöll inspelade samtal där den 26-årige ledaren diskuterade det misslyckade morduppdraget. Tack vare denna mobil kunde polisen säkra avgörande bevis mot gängtoppens planer. Samtliga fyra personer som dömts i målet kommer att hållas häktade tills deras fängelsestraff verkställs.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

Läs: Dom på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg