23-åring åtalas för fem år gammalt mordfall - Eskilstuna

23-åring åtalas för fem år gammalt mordfall - Eskilstuna

2024-03-25

I ett betydande genombrott i en utdragen utredning, har en 23-årig man nu åtalats för ett mord som skedde för nästan fem år sedan i Nyfors, Eskilstuna. Händelsen, som inträffade den 21 november 2018 strax före klockan 19.30, ledde till att en 22-årig man förlorade livet. Den nu åtalade, bosatt i Sollentuna, står inför rätta misstänkt för mord samt grovt vapenbrott.

Det kritiska genombrottet i fallet kom när polisens tekniska undersökningar ledde till en matchande dna-profil på ett par handskar som använts vid brottet. Denna utveckling, tillsammans med vittnesmål där gärningspersonen pekats ut, har varit avgörande för att väcka åtal.

För ett år sedan tog utredningen en ny vändning när polisen, genom förbättrad dna-teknik, säkrade den matchande dna-profilen vilket ledde till att den 23-årige mannen häktades. Åklagare Åsa Kullgren lyfte fram dna-teknikens roll i att klarlägga fallet och pekade på att bevisläget stärkts av såväl fysiska bevis som vittnesmål.

"Vi har klarat upp det här mordet bland annat tack vare att dna-tekniken gått framåt. Den misstänkta gärningspersonens dna har hittats på ett par handskar som användes vid mordet," förklarar Kullgren.

Hösten 2023 markerade en vändpunkt när den avancerade holländska teknologin DNAxs introducerades i Sverige. Det var i detta ögonblick som Yakup Irak, som ledde utredningen, började överväga nya möjligheter.

– Jag tänkte att jag skickar in handskarna och ser. I bästa fall kunde vi få träff. Bara för att ett ärende blir så kallat kallt så betyder det inte att det är glömt. Vi jobbar ju med de här ärendena ändå, säger han.

Och så blev det. Handskarna skickades in. dna-träffen var ett faktum och ärendet tog ett stort kliv framåt.

– Jag är naturligtvis jätteglad att just det här ärendet nu går till åtal, säger Yakup Irak.

Utöver den tekniska bevisningen har ett vittne direkt namngivit den åtalade som skytten, vilket ytterligare stärker åklagarens fall. Bevisningen omfattar även vapen som tagits i beslag kopplat till händelsen.

Tingsrättens handlingar avslöjar att den misstänkta tidigare dömts för diverse brott, inklusive narkotikabrott och misshandel. Trots den samlade bevisningen förnekar den 23-årige mannen alla anklagelser mot honom.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg