22-åring åtalas för mordplaner på sex personer i Biskopsgården

22-åring åtalas för mordplaner på sex personer i Biskopsgården

2024-01-17

En 22-årig man från Göteborg statsdelen har åtalats, misstänkt för förberedelse till mord på sex individer. Händelsen, som inträffade på Höstvädersgatan, är kopplad till gängkonflikter i området.

En torsdagseftermiddag i juni rapporterades en skottlossning på Höstvädersgatan där tre ungdomar var närvarande. En beväpnad och maskerad man avfyrade skott mot marken nära ungdomarna. Den 22-årige mannen greps senare och misstänks för inblandning i planerade mord.

Utredningen, som består av analys av mannens mobiltelefon och kommunikation via appen Signal, har lett till åtal med huvudbrottet förberedelse till mord. Kammaråklagare Helena Treiberg Claesson säger att de misstänkta målen för mordförsöken har anknytningar till gängkonflikter i Södra och Norra Biskopsgården.

Bevis från Signal-appen visar att den åtalade mannen hade fått bilder på de tänkta offren. Han skaffade även ett automatvapen och tillbringade nästan en månad med att söka efter måltavlorna i Biskopsgården och andra delar av Västra Götaland.

Den 22-årige mannen, som nekar till anklagelserna, har uttryckt att han kände sig hotad och behövde skydd i Göteborg. I samtal med vården ska han ha uttryckt att han upplevde en hotbild i Göteborg. Han sa också att han behövde skydd för sin utsatta situation. Detta skedde några veckor innan skjutningen.

Ytterligare en 19-årig man står åtalad för medhjälp till förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Han ska ha assisterat den 22-årige mannen och hållit utkik efter de tänkta offren och polisen. Kommunikation mellan honom och den okända uppdragsgivaren skedde också via Signal.

Tre unga kvinnor är också åtalade i målet, misstänkta för grovt vapenbrott. En av dem anklagas för att ha hämtat automatvapnet i södra Biskopsgården. Två av kvinnorna har medgett sin närvaro vid händelsen men nekar till brott, medan den tredje har erkänt.

Det aktuella vapnet har även kopplats till en tidigare skottlossning på Bögatan i Örgryte, där två medlemmar i ett kriminellt nätverk från Norra Biskopsgården dömts för inblandning.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Krimfup

Varukorg