2 Tonåringar döms för mord i Kalmar

2 Tonåringar döms för mord i Kalmar

2024-03-03

I ett avgörande från Kalmar tingsrätt har en 15-årig pojke dömts till två år och fyra månaders sluten ungdomsvård för att ha mördat en 23-årig man. Pojken kommer även att utvisas från Sverige på livstid. En annan pojke, 16 år gammal, har fått dom för att ha varit inblandad i planeringen av mordet och döms till två års sluten ungdomsvård.

Bakgrund och brottets natur
Detta tragiska fall involverar ett knivangrepp som ägde rum i Kalmar, där den yngre av de två pojkarna utförde det dödliga angreppet. Kalmar tingsrätt baserade sitt domslut på en rad bevis, däribland vittnesmål från en 14-åring som befann sig med de åtalade under brottskvällen. 

– Gärnings­männen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman.

Trots att det saknades direkt bevis för den 16-åriges utförande av mordet, kunde rätten konstatera hans inblandning i planeringen av det och dömde honom för stämpling till mord.

Pojkarnas bakgrund
De två dömda pojkarna anlände till Sverige år 2016, där den yngre ankom som kvotflykting utan familj i landet. Med hänsyn till brottets allvar och risken för återfall ansågs en livstids utvisning vara motiverad, även med beaktande av Barnkonventionen.

– Gärningsmännen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman.

Utöver morddomen, har båda tonåringarna också dömts för ett försök till rån mot en matbutik i Kalmar, där de, beväpnade med kniv och yxa, misslyckades med sitt rånförsök tack vare ingripande från en annan butikskund.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg