2 män döms - rånmördade funktionshindrad man.

2 män döms - rånmördade funktionshindrad man.

2023-03-20

Idag föll domen mot en 28 åring och en 30 åring man som åtalades för att ha rånmördat en funktionshindrad 52-åring i Oskarhamn i september under förra året. 

Domen mot 28 åringen och 30 åringen, som anklagades för att ha rånat och dödat en 52-årig funktionshindrad man i Oskarshamn, meddelades i måndags. Båda gärningsmännen har fått fängelsestraff.

Ulf Sandberg, 52, attackerades av två män i slutet av september förra året när han var på väg hem från en restaurang. Männen slog Ulf samtidigt som de tvingade fram hans klocka och beordrade honom att använda en bankomat för att få kontanter.

Enligt Kalmar tingsrätt ska 28 åringen få livstidsstraff för mord, grovt rån, och vållande till kroppsskada. 30-årige döms endast för grovt rån. Straffet på sex år anses av domstolen vara ett acceptabelt straff.

Ett fängelsestraff skulle avtjänas för mordet.
När polisutredningen inleddes hösten 2022 upptäcktes att 28 åringen hade fått ett grovt narkotikabrottsstraff på två år och nio månader i fängelse i juli samma år. Eftersom 28åringen ännu inte hade påbörjat sitt fängelsestraff var han inte häktad under tiden tills straffet skulle påbörjas. 

I Oskarshamn var Ulf Sandberg en omtyckt karaktär. Han hade ett stort hockeyintresse och deltog ofta i både hemma- och bortamatcher för IK Oskarshamn. För Aftonbladet beskrev hans bror Per Sandberg hur Ulf var snällheten personifierad.

Han var unik av några anledningar, men överlag var han en riktigt sällskaplig, medkännande och snäll person med en härlig glans och en härlig spottande ärlighet. Nära till att fnissa och kramas.

I tonåren drabbades Ulf Sandberg av en hjärntumör. Efter att den opererades bort fick han sämre motorik, hörsel och balans. Hans utseende förändrades också då han fick en ansiktsförlamning.
– Han blev förändrad som fysisk människa, men inte inombords. I samhället vi lever i tolkas man ju ofta efter hur man ser ut. Det som varit hans styrka är att han aldrig försökt gömma sig eller på något sätt skämts för den han är, utan han har stått upp och fortsatt leva, säger Per Sandberg enligt aftonbladet. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg