19 åring gripen för mordet på Mustafa 'Benzema' Aljibur

19 åring gripen för mordet på Mustafa 'Benzema' Aljibur

2024-01-09

En 19-årig svensk medborgare har häktats misstänkt för mordet på Mustafa "Benzema" Aljiburi i Bagdad, Irak. Den gripne, som ursprungligen flyttade till Sverige från Albanien på grund av en blodsfejd, har en bakgrund av våldsbrott och narkotikarelaterade brott.

Mustafa Aljiburi, 34 år gammal och även känd som "Benzema", var en central figur i gängkriget som plågade Sverige förra året. Han sköts till döds i stadsdelen Ameria i Bagdad, där gärningsmannen, enligt rapporter, flydde från brottsplatsen på motorcykel men greps senare av polisen.

19-åringen, som tidigare har dömts för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott, blev nyligen identifierad av flera poliskällor som den misstänkte för mordet. Han och hans familj flyttade till Sverige och fick permanent uppehållstillstånd under mitten av 2010-talet för att undvika en blodsfejd i sitt hemland, Albanien.


Foto: 19-åringen poserar med pengar

Hans kriminella historia inkluderar ett tidigare dom för att ha burit vapen på en gymnasieskola och avlossat skott i en skogsdunge. Enligt Kriminalvården beskrivs han som en impulsiv och spänningssökande individ med bristande konsekvenstänk, och han har tidigare kämpat med narkotikamissbruk.
Om 19-åringen döms i Irak riskerar han dödsstraff. 

– Vi kommenterar inte potentiella skyddsåtgärder som vi gör. Men det är klart att vi är medvetna om händelser internationellt som vi värderar och agerar utifrån, säger Mathias Rutegård, presstalesperson på polisens mediecenter i region Mitt.

Enligt poliskällor till SVT ska ytterligare två svenska medborgare ha gripits i Irak efter dödsskjutningen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen / Instagram

Varukorg