19-åring döms för fel skjutning i Södertälje - undgår livstid

19-åring döms för fel skjutning i Södertälje - undgår livstid

2024-01-10

41-årig man skjuten till döds - nu döms en 19 åring för mordet. 
I Södertälje under hösten 2022 mördades en 41-årig man genom ett flertal skott. Denna händelse var en del av en våg av felskjutningar i området. En 19-årig man har nu dömts för detta mord, men undgår livstidsstraff på grund av en ålderstvist.
Tingsrätten beskrev mordet som "hänsynslöst". För en vuxen gärningsman skulle brottet ha lett till livstids fängelse. Den dömde 19-åringen, som ansågs vara 17 år vid brottstillfället, döms istället till 9 år och 6 månaders fängelse.

Kortversion av texten:

  • En man i 40-årsåldern sköts i oktober förra året till döds på öppen gata i Ronna, Södertälje.

  • Mordet var en felskjutning, där mördaren tagit fel person.

  • En 19-åring döms för mordet

Åklagarens påstående avvisat av domstolen
Åklagaren Markus Hankkio hävdade att den dömde var äldre än registrerat, vilket skulle ha möjliggjort ett livstidsstraff. Tingsrätten fann dock inte bevis för att han var 18 år eller äldre vid brottstillfället, vilket ledde till beslutet om ett kortare fängelsestraff.


Foto: 19-åring döms för mordet

Ytterligare dömda i samma fall
I samma mål döms en 26-årig man för stämpling till mord och grovt vapenbrott till 7 år och 4 månaders fängelse. En 18-årig man döms för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning. Två andra åtalade för skyddande av brottsling frikänns. Den tragiska händelsen ägde rum den 1 oktober 2022 i Ronna, Södertälje. Mordet var det fjärde på en vecka i staden och utreddes initialt som en del av en våldsspiral. Åklagaren påståd senare att det var en felskjutning och offret hade ingen koppling till gängkonflikten.

Kommer att överklaga domen
Jonas Granfelt, försvarare för den 19-årige dömde, uttrycker att domen kommer att överklagas. Han ifrågasätter bevisens styrka och nämner att hans klient konsekvent har förnekat brottet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Södertälje här

 

Foto: Polisen

Varukorg