19-åring åtalas för hämndplaner i Södra Biskopsgården

19-åring åtalas för hämndplaner i Södra Biskopsgården

2023-09-26

19-åring Åtalas för Grovt Vapenbrott och Förberedelse till Mord

Mannens nära vän sköts till döds på Länsmanstorget sommaren 2022. I våras var han, enligt misstankarna, ute efter hämnd.
När han greps maskerad och beväpnad på Sommarvädersgatan hade han en bild på den mördade vännens gravsten i sin telefon.
Måltavlorna för vedergällningen tros ha varit män i nätverket Södra Biskop.

Detaljer om 19-åringens Påstådda Mordplaner i Biskopsgården

Mannen som rörde sig på gatorna på Hisingen den 11 maj fångade allmänhetens uppmärksamhet. Han uppfattades ha ett avvikande beteende.
Under en polisen kontroll av 19-åringen visade det sig att han hade en skarpladdad halvautomatisk pistol innehållande sex patroner i byxlinningen. Han hade också maskering, handskar och tillgång till en elsparkcykel.
Mannen åtalas nu för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Påstådda mordplaner är normalt sett svåra att bevisa.

– Jo, men jag hade inte åtalat om jag inte trott på en fällande dom. Här har vi dessutom ett grovt vapenbrott i botten, konstaterar kammaråklagare Helena Treiberg-Claeson enligt GP. 

– Det här är ett brott som var tänkt att utföras inom ramen för gängkonflikten i Biskopsgården. Men exakt vem som skulle skjutas, det vet vi inte, säger åklagaren.

Kopplas till gäng

Den åtalades belastningsregister innehåller inga avsnitt, men han kopplas till nätverket Norra Biskop.
Han var bland annat nära vän med den 22-åring som sköts till döds på Länsmanstorget sommaren 2022. I hans mobiltelefon hittade polisen en bild på den döde kamratens gravsten.
Två av de män som stått åtalade för inblandning i mordet på 22-åringen, och som även dömdes i tingsrätten, hade denna dag släppts från häktet i väntan på domen i den högre instansen. De friades senare.

Att det var just dessa killar som var 24-åringens måltavlor tror dock inte åklagaren.

– Frisläppandet och gripandet av honom inträffade ungefär samtidigt. Han kunde inte ha vetat vad som hände nere på hovrätten den dagen. Det vore långsökt att tro, betonar Treiberg-Claeson.

Men mordet som förbereddes, var det trots allt tänkt som en hämnd för mordet på Länsmanstorget?

– Ja, så skulle det mycket väl kunna vara, svarar åklagaren.

Den åtalade nekar till brott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll här


Foto: Polisen

Varukorg