19-årig förare åtalad efter farlig biljakt i Umeå

19-årig förare åtalad efter farlig biljakt i Umeå

2024-02-26

En ung förare ställs inför rätta efter en händelserik bilfärd

I Umeå står en 19-årig man åtalad för att ha genomfört en riskfylld bilfärd som innefattade höga hastigheter och nära missar med fotgängare. Händelsen, som ägde rum i december förra året, inleddes i Umeå och fortsatte till Vindeln, och slutade med att bilen voltade.

Händelseförloppet
Den åtalade, som var påverkad av alkohol, påbörjade sin färd från Strömpilen mot centrala Umeå med fem passagerare i bilen. Färden beståd av vårdslös körning längs Blå vägen, där föraren ignorerade grundläggande trafikregler som att använda blinkers vid körfältsbyte. Polisen, som uppmärksammade det farliga beteendet, inledde en biljakt som snabbt eskalerade till en jakt. 

Riskabel manövrering och polisens försök till ingripande
Under jakten manövrerade föraren bilen genom Umeås centrum, inklusive gång- och cykelbanor, och tvingade fotgängare att undvika fordonet. Trots flera försök från polisens sida att stoppa bilen, fortsatte den unge föraren sin färd mot Vindeln, där hastigheten uppnådde upp till 160 km/h.

Passagerarnas vittnesmål och förarens förnekande
Passagerarna i bilen vittnar om sin rädsla under färden och uppmanade upprepade gånger föraren att stanna. Efter en allvarlig avkörning vid Nedre Rosinedal, där bilen slutade på taket, förnekade den åtalade initialt sin grova vårdslöshet. Trots erkännande av viss vårdslöshet, minns han inte själva olyckan.

Förarens reaktion och åtal
Efter olyckan, som resulterade i lindriga skador på passagerarna, uttrycker föraren sin förvåning över att ha varit den som körde. Hans minnen av kvällen återkom delvis efter att ha informerats av polisen. Nu har den 19-årige mannen åtalats för grov vårdslöshet i trafik. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg