18-åring åtalas för mord på Södra länken-tunneln - Stockholm

18-åring åtalas för mord på Södra länken-tunneln - Stockholm

2023-08-27

18-åring åtalad för mord i Södra Länken


Vänners shoppingresa blir får en olycklig slut i Södra länken i Stockholm. 
På vad som skulle vara en händelselös shoppingutflykt till Stockholm utspelade sig ett mord när en man ska ha skjutit ihjäl sin vän i bilen de satt tillsammans. Den chockerande händelsen inträffade under rusningstrafik i Stockholms Södra Länktunneln.

Övervakningsfilmer avslöjar dramatisk scen


En övervakningsvideo från Södra länken fångar tre män som flyr från platsen efter att flera skott avlossats i bilen. Orsaken bakom denna våldsamma handling är fortfarande osäker. En 18-åring åtalades dock i tisdsags för mordet på sin vän.

Dödliga skott avfyrade mot föraren


Den dödliga incidenten inträffade i oktober förra året när fyra män färdades tillsammans i samma fordon genom Södra länken i tunneln. Under resan sköts föraren fyra gånger i huvudet, vilket ledde till hans omedelbara död. På tisdagen åtalades en av passagerarna, en 18-årig man, för mord.
Strax efter att mordet ägde rum flydde alla tre passagerarna från bilen. De andra två personerna återvände senare till fordonet för att vänta på polisen. Till skillnad från dem återvände den åtalade 18-åringen inte till platsen.

Kända av polisen

Alla inblandade personer är sedan tidigare kända av polisen för misstänkt eller bevisad brottslighet. Vapnet som tros ha använts vid mordet upptäcktes inne i bilen. Förundersökningar visar att vinkeln från vilken de dödliga skotten avfyrades implicerar den misstänkte 18-åringen.

Åklagaren åberopar avgörande bevis


"De kombinerade bildbevisen leder till att jag åtalar 18-åringen. Skottvinkeln tyder på att skytten satt på höger sida i baksätet, där den åtalade befann sig", uppgav åklagaren Daniel Jonsson i en intervju med SVT.
Den åtalade förnekade först att han begått mordet men ändrade sitt uttalande bara en dag innan anklagelserna väcktes och hävdade att skotten avlossades i självförsvar. Åklagaren har avfärdat detta argument, liksom de inledande påståendena om att skottlossningen var en oavsiktlig händelse.
Rättegången är planerad att äga rum i början av september. Den åtalade, en 18-åring från Eskilstuna, åtalas för mord i bilen. Intressant nog hade äldre brodern till den åtalade mördats efter detta brott, med den mördade förarens yngre bror som huvudmisstänkt, även om han sedan dess har släppts och är inte längre misstänkt för mordet. 

Den avlidne mannen ingick dock i en kriminell kontext i Eskilstuna och har utsatts för flera våldsdåd tidigare, säger Daniel Jonsson.

– Det har funnits en hotbild mot honom, säger han.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg