18-åring åtalas för dödlig biltunnel skjutning

18-åring åtalas för dödlig biltunnel skjutning

2023-08-22

En 18-årig person åtalas för en dödlig skottlossning som ägde rum i en biltunnel i Södra länken i Stockholm. Händelsen inträffade i oktober förra året då en man i 20-årsåldern miste livet i skottlossning inom Södra länkens tunnel i Stockholm.

Just nu åtalas den 18-årige man, som då också var passagerare i fordonet, vid tingsrätten. Åtalspunkterna mot honom är bland annat misstanke om mord och grovt vapenbrott.

Skottlossningen inträffade på eftermiddagen den 20 oktober föregående år, närmare bestämt i Björktunneln, som utgör en del av Södra länken som leder till Gullmarsplan i södra Stockholm.

Inledningsvis greps ytterligare två medpassagerare och hölls häktade misstänkta för inblandning i brottet. Men allt eftersom utredningen fortskred släpptes de sedan ur häktet och anses inte längre vara misstänkta.

Enligt åklagaren Daniel Jonsson har analysen av teknisk bevisning visat på att skotten härrörde från bilens högra baksäte, den exakta platsen där den åtalade personen satt.

Trots att 18-åringen har förnekat anklagelsen om mord, har han erkänt att han höll i vapnet när skotten avlossades.

Det är anmärkningsvärt att alla personer som är inblandade i denna händelse kommer från Eskilstuna och är kända av polisen sedan tidigare.

Trots idoga utredningsinsatser har ett urskiljbart motiv för dödsskjutningen ännu inte fastställts.

Det är på sin plats att nämna att det avlidne offret hade en historia inom ett kriminellt sammanhang i Eskilstuna och tidigare utsatts för olika våldshandlingar, vilket framhållits av åklagaren Daniel Jonsson.

– Det har funnits en hotbild mot honom, säger han. 

Jonsson uppger vidare att det före händelsen hade förekommit ett upplevt hot mot den avlidne individen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

Varukorg