17 års fängelse för styckmord efter hovrättens skärpta dom

17 års fängelse för styckmord efter hovrättens skärpta dom

2024-02-15

Hovrätten skärper domen för styckmord: 17 år fängelse

I en uppmärksammad rättsprocess har hovrätten beslutat att skärpa straffet för en 54-årig man till 17 års fängelse efter att ha funnit honom skyldig till mord och grovt gravfridsbrott. Mannen hade tidigare erkänt att han styckat kroppen av en yngre vän följande ett bråk som ledde till dödsfall.

Från bråk till mord: händelseförloppet
Händelserna tog sin början i november 2022 när mannen efter en dispyt involverande droger och ett knivvåld, oavsiktligt dödade sin vän. Efter incidenten valde mannen att stycka kroppen och förvara delarna i sin bostad. Det var efter dessa handlingar som han kontaktade socialtjänsten och avslöjade vad som hade skett.

Tingsrättens ursprungliga dom
I första instans bedömde tingsrätten att det inte fanns tillräckligt med bevis för att mannen haft avsikt att döda, och han dömdes därför endast för grovt vållande till annans död samt grovt gravfridsbrott, med ett straff på fem års fängelse.

Skärpt straff efter hovrättens prövning
Hovrättens omprövning av fallet ledde till en hårdare bedömning där man ansåg att bevisen stödde ett fällande domslut för mord. Avgörande faktorer var mannen brist på handling för att söka medicinsk hjälp direkt efter händelsen, hans noggranna städning av brottsplatsen samt bortskaffandet av offrets personliga tillhörigheter.

I och med hovrättens beslut döms mannen nu för mord och grovt gravfridsbrott, med ett påföljande straff på 17 års fängelse. Dessutom ska han erlägga ett skadestånd på 110 000 kronor till den avlidnes mamma.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg