17-åring döms till sluten ungdomsvård för skjutning i Norrköping

17-åring döms till sluten ungdomsvård för skjutning i Norrköping

2024-07-08

En 17-årig pojke har dömts till tre års sluten ungdomsvård för en skjutning som ägde rum i gallerian Mirum i stadsdelen Hageby, Norrköping. Måltavlan för skotten var en 26-årig man med kopplingar till gängkriminalitet.

Händelsen i gallerian Mirum

På kvällen den 4 mars inträffade skjutningen inne i gallerian Mirum. Den 17-åriga gärningsmannen sköt mot den 26-årige mannen, som beskrivs av polisen som gängkriminell. Offret träffades av ett skott i vänster arm och bröstet, men överlevde attacken.

Bevis och gripande

Skjutningen dokumenterades av gallerians övervakningskameror, vilket bidrog till att gärningsmannen kunde identifieras och gripas samma kväll i närheten av brottsplatsen. Polisen hittade även gärningsmannens DNA på den pistol som användes vid skjutningen, vilket ytterligare stärkte bevisningen.

Motiv och dom

Enligt tingsrättens dom var motivet till brottet en skuld som skulle betalas genom ett uppdrag att döda den 26-årige mannen. Dock har ingen uppdragsgivare kunnat fastställas. Den dömde 17-åringen, som är hemmahörande i Borås, har nu dömts för försök till mord.

Försök till mord är en allvarlig brottsrubricering och tingsrätten har bedömt att sluten ungdomsvård i tre år är en lämplig påföljd med hänsyn till gärningsmannens ålder och brottets allvar.

Sammanfattning

Den 17-årige pojkens dom kommer som ett resultat av ett mordförsök som ägde rum inne i gallerian Mirum, där en 26-årig man med gängkopplingar var måltavlan. Den snabba insatsen av polisen, med hjälp av övervakningskameror och DNA-bevis, ledde till ett snabbt gripande och en fällande dom.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg