17-åring dömd för mordförsök på Rawa Majids svärfar

17-åring dömd för mordförsök på Rawa Majids svärfar

2023-12-30

Ett försök till mord utspelade sig i Stenhagen, Uppsala, den 13 september, då en 17-årig pojke, beväpnad och maskerad, uppsökte bostaden där Rawa Majids svärfar bor. Med ett ljuddämpat vapen i handen ringde han på dörren, och skulle skjuta den som öppnar dörren. Nu döms 17-åringen till fyra års sluten ungdomsvård. 

Denna dramatiska incident inträffade endast dagar efter att Rawa Majids svärmors hem utsatts för skottlossning, beläget bara några hundra meter från platsen för den senaste händelsen. Familjens upplevelse av skräck under natten har dokumenterats, då de med hjälp av övervakningskameror kunde se gärningsmannen via sina telefoner.

I en detaljerad dom från tingsrätten framkommer att 17-åringen avsåg att få familjen att öppna dörren, med det slutliga målet att skjuta dem. Han nekar till anklagelserna om försök till mord, men erkänner grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Som straff för sina handlingar har han nu dömts till fyra års sluten ungdomsvård.

En ytterligare person, en 19-årig ung man, anklagas för att ha transporterat 17-åringen från Skåne till Uppsala. Trots sitt nekande har han dömts till tolv års fängelse för medhjälp till försök till mord. Denna dom understryker rättssystemets stränghet mot de som bidrar till allvarliga brott.

Båda tonåringarna har dessutom dömts att betala ett betydande belopp i skadestånd till målsägandena, vilket uppgår till nästan en miljon kronor. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsök på Rawa Majids svärfar här

 

Foto: Polisen

Varukorg