16-åring döms för mordförsök på pressbyrån i Göteborg

16-åring döms för mordförsök på pressbyrån i Göteborg

2024-06-18

En 16-årig pojke har dömts för mordförsöket på en man som arbetade inne på Pressbyrån i centrala Göteborg. Händelsen inträffade i november förra året när pojken sköt mannen med två skott. Göteborgs tingsrätt har beslutat att pojken ska avtjäna två år och åtta månader i sluten ungdomsvård. Detta straff motsvarar ett fängelsestraff på 16 år för en vuxen person, enligt tingsrätten.

Bevisning säkrar domen

Rådmannen Carolina Granlund uttalade sig i ett pressmeddelande att all bevisning tydligt pekar på att 16-åringen är skytten. Bevismaterialet inkluderar övervakningsfilmer från Pressbyrån och DNA-spår från pojken på den elsparkcykel som användes vid brottet. 

-Utredningen består av ett antal olika så kallade indicie-bevis. Varje sådant bevis är fristående och starkt. Utredningen är dessutom robust. All bevisning sammantagen gör att rätten kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att 16-åringen är skytten, säger rådmannen Carolina Granlund.

Skjutning kopplad till gängkonflikt

Den skottskadade mannen är känd av polisen och har kopplingar till gängkonflikten i Biskopsgården, enligt uppgifter till Krimfup. Händelsen ägde rum en onsdagskvällen vid 19 tiden den 8 november 2023 när 16-åringen öppnade eld inne på Pressbyrån. Trots omfattande bevisning har något motiv till skjutningen inte framkommit, enligt Göteborgs tingsrätt.

Pressbyrån bekräftar incidenten

Pressbyrån har bekräftat att den skottskadade mannen var anställd hos dem vid tidpunkten för skjutningen. Företaget har inte gjort några ytterligare kommentarer om händelsen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg